Skandal oko prodaje njemačkog oružja Grčkoj

Riječ je o mitu u iznosu od nekoliko miliona. Najvažniji kupac oružja u Grčkoj je priznao da je od firmi za proizvodnju oružja primao mito. Njemačke firme su očito plaćale za sklapanje unosnih ugovora.

DW.DE

Ponovo se radi o skandalu vezanom za naoružanje. Ponovo se radi o korupciji. Ponovo je u centru pažnje istrage nekoliko švajcarskih banaka. Tri švajcarske banke su po svemu sudeći, upletene u prljave poslove vezane za trgovinu oružja između Njemačke i Grčke.

Njemačka podmornica za Grčku Njemačka podmornica za Grčku

Preko ovih banaka je navodno isplaćeno mito u iznosu od nekoliko miliona eura.

Grčke vlasti i švajcarsko državno tužilaštvo je zbog korupocije i transakcija krajem 90.-tih godina, pokrenulo istragu protiv Antoniosa Kantasa, koji je od 1997. do 2002. godine bio zamjenik glavnog direktora za nabavku vojne opreme. Na saslušanju pred državnim tužilaštvom je priznao kako je primio oko osam miliona eura mita, koje je pohranio na račune u švajcarskim bankama.

Njemačke firme pod sumnjom

U skandal su upleteni i bivši grčki ministar odbrane Akis Tsochatzopoulos, koji je već osuđen na 20 godina zatvora, kao i nekoliko firmi iz Njemačke koje se bave proizvodnjom oružja, kao što su Krauss Maffei Wegmann (KMW) , Rheinmetall i Atlas Elektronik. Bivši radnik Atlasa je priznao da su prilikom sklapanja ugovora o isporuci njemačkih podmornica Grčkoj, podmićena dva saradnika grčkog Generalšta.

Švajcarski državni tužilac Micahel Lauber je za ARD (njemački javni radio-televizijski servis) izjavio da se istraga zbog navodnog pranja novca, vezanog za skandal o kupovini oružja, seže od aprila prošle godine. On kaže da se državno tužilaštvo ovim slučajem bavi skoro godinu dana. „Banke su nas informisale o sumnjivim transakcijama novca. Vodimo istragu zbog pranja novca i neodgovornog poslovanja. To znači da smo trenutno blokirali oko deset miliona franaka i zbog trenutne situacije sa određenim bankama u Ženevi i Cirihu pokušavamo postići odgovarajući dogovor”, kaže Lauber.

Banke prijavljuju sumnjive transakcije

Švajcarske banke prijavljuju sumnjive transakcije, ali tek nakon što milioni nekoliko godina „odleže“ na njihovim računima. Milioni isplaćeni zbog mita su po svemu sudeći uplaćivani na račun u ženevskoj filijali „Dresdner Bank“ i privatne banke „Hofmann“ iz Ciriha. Novac je uplaćivan na račune Antoniosa Kantasa pod kodnim imenom „Markos“.

U skandal je preko tzv. „Offshore konstrukcije“ uključena i francuska banka „BNP Paribal“ koja ima ispostavu u Švajcarskoj. Takve konstrukcije su uobičajene kada se radi o trgovini drogom, oružjem ili sumnjivim poslovima. Zbog toga švajcarsko državno tužilaštvo istražuje i „Offshore veze“. U pravilu „offshore konstrukcije“ ne vode banke, nego advokati.

Mito i korupcija i kod drugih ugovora?

Prodaju oružja je predhodno potrebno podmazati Prodaju oružja je predhodno potrebno “podmazati”

Sa ovim detaljima je proširen skandal. Tužilaštvo u Bremenu već vodi istragu u vezi sa prodajom njemačkih tenkova tipa „Leopard“ i sistema protuvazdušne odbrane koje je Atina kupila od Atlasa i Rheinmetalla. Pri sklapanju poslova o kupovini je navodno za mito izdvojeno oko 20 miliona eura.

Korupcija je navodno bila u igri i pri kupovini protutenkovskih raketa od jedne ruske firme. Kantas je pri tome dobio tri miliona eura koja su mu na račune u UBS-u prebačena 2001. i 2002. godine.

Na meti istražilaca je i privatna banka “Julius Bär” jer je Kantas u Singapuru i Cirihu najviše pohranio novca. Procjenjuje se oko 15 miliona eura. Jedana dio novca je navodno prebačen u grčku državnu kasu. Istraga se nastavlja.

Autori: Hans-Jürgen Maurus / Mehmed Smajić

Odgovorna urednica: Belma Šestić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close