Sjećanje na ubijene Srbe

U Srebrenici danas će biti obilježena 21 godina od stradanja 69 srpskih civila i boraca na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Zalazje, Sase i bratunačkim selima Biljača i Zagoni.

Za ove zločine, koji su prema svjedočenju očevidaca počinili pripadnici Armije RBiH još niko nije odgovarao.”Petrovdanski dani” se organizuju u znak zahvalnosti i sjećanja na stradanje 69 srpskih civila i boraca, a tog tragičnog Petrovdana su nestala još 22 Srbina, od kojih je sedam zarobljeno živih i do danas se o njihovoj sudbini ništa ne zna.

Od 22 nestala, 10 je slučajno ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Posmrtni ostaci stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan prošle godine.

Poslije svete liturgije u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i delegacije boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te srpskih članova opštinske vlasti, posjetiće mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i prislužiti svijeće za pokoj duša nastradalih.

RTRS

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close