Sjajan izum Brazilca: Plastičnim bocama i izbjeljivačem osvjetljava milion domova!

Brazilski mehaničar je izumio način za osvjetljavanje svoje kuće tokom dana, bez upotrebe struju.

Alfredo Moser koristi plastičnu bocu s vodom, izbjeljivač i princip refrakcije do osvijetli zatamnjene sobe tokom dana. Ovom metodom koristi se od 2002, a sada se njegova ideja proširila diljem svijeta, piše Daily Mail.

Predviđa se da će njegov sistem rasvjete, koji radi pomoću refrakcije sunčeve svjetlosti, zaživjeti u više od milion domova do kraja godine.

Tajna tekućine koja ispunjava uobičajene plastične boce od dva litra je u dva čepa izbjeljivača kako ne bi nastale zelene alge. Potom se u krovu izbuši rupa, u koju se ugura grlo i četvrtina boce. Boca se fiksira silikonom, kako ne bi prokišnjavalo.

“Jedan je inženjer došao i izmjerio jačinu svjetla koje je, ovisno o jačini sunca, 40 do 60 Watta”, istaknuo je Moser i dodao da je na ideju došao tokom čestih redukcija struje u Brazilu 2002. kada se sva energija preusmjeravala u tvornice, dok su domovi ostajali bez struje.

“To je božansko svjetlo. Bog nam je svima dao sunce i svjetlo je za sve. Ko god to želi, može na ovaj način uštedjeti novac. Ne može vas ‘udariti’ struja i ništa vas ne košta”, kaže Moser.

Svoje lampe u bocama postavio je u nekoliko susjednih kuća i u obližnju trgovinu. Za postavljanje zaradi nekoliko dolara, a s obzirom na kuću u kojoj živi i automobil iz 1974., očito je da od izuma profitirao. Ipak, to ga ne sprječava da bude ponosan na svoje djelo.

Kaže da je jedan čovjek postavio ovakve lampe i za mjesec uštedio na struji toliko da kupi osnovne namirnice svom djetetu, koje se tek trebalo roditi.

Njegov izum posebno hvali Illac Angelo Diaz, izvršni direktor fondacije MyShelter na Filipinima koja se bavi izgradnjom kuća za siromašne od recikliranih i alternativnih materijala.

“Dobili smo jako puno doniranih boca, ispunili smo ih blatom i tako napravili zidove, druge smo ispunili vodom i napravili prozore i onda smo čuli za izum Alfreda Mosera”, ispričao je Diaz.

Moserove lampe počeli su ugrađivati 2011., a na taj način ljudima je omogućeno i da nešto zarade. Danas na Filipinima te lampe osvjetljavaju više od 140.000 domova.

Ideja je ubrzo prihvaćena i u 15 drugih zemalja od Indije, Bangladeša, Tanzanije, Argentine i Fijija. Neki čak uspijevaju i uzgojiti neke poljoprivredne kulture.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close