BiHPolitika

Siromašno pola miliona građana u BiH

Više od 170. 000 domaćinstava ili više od pola miliona stanovnika u Bosni i Hercegovini živi ispod praga relativnog siromaštva. Stopa relativnog siromaštva stanovništva u Bosni i Hercegovini bila je 16,9 odsto.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, koji je obilježen juče, 17. oktobra, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH saopštila je da je iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva do 2030. godine najprioritetniji i najvažniji cilj Agende održivog razvoja 2030, koja je zamjenila Milenijumske ciljeve razvoja.

Po posljednjim podacima, tačno 542.736 osobe su bili korisnici socijalne pomoći, od čega 409.232 punoljetna korisnika i 133.504 maloljetnika. Od punoljetnih korisnika, najveći broj je u kategoriji onih koji nemaju dovoljno prihoda za izdržavanje i njih je 184.885 korisnika. Od maloljetnih, najviše je onih koji su ugroženi porodičnom situacijom i taj broj iznosi 62.788 korisnika.

Zvanični podaci pokazuju da je najugroženije stanovništvo u ruralnim područjima, djeca, mladi, nezaposleni, starije osobe, mnogočlane porodice i osobe s invaliditetom.

U nadi da će se novim pristupima i zajedničkim sinhronizovanim naporima smanjiti i iskorijeniti siromaštvo u BiH, u  Direkciji za ekonomsko planiranje Savjeta ministara BiH podsjećaju sve relevatne institucije kako je potreban koordinirajući pristup iskorjenjivanju siromaštva svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, ali i privatnog sektora, te civilnog društva.

Izvor: Srpskainfo

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close