SIPA provodi akciju „Brend“ zbog utaje poreza i pranja novca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros (10.9.2014. godine) akciju kodnog naziva „Brend“, koja se izvodi na području Sarajeva, Širokog Brijega, Gruda i Mostara.

U akciji je slobode lišeno 11 osoba inicijala: J.I.L. (1969), S.I.L. (1957), J.I.L. (1962), M.I.L. (1960), M.B. (1953), J.S. (1956), Ž.M. (1959), Z.I. (1968), D.K. (1968), M.Š. (1958) i M.G. (1954).

U tijeku su pretrage objekata na 17 lokacija na području Širokog Brijega, Gruda i Mostara s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretragama su obuhvaćeni objekti 14 fizičkih i tri pravne osobe.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile kazneno djelo iz članka 250. KZ BiH “Organizirani kriminal”, u svezi sa kaznenim djelom iz članka 211. KZ BiH “Neplaćanje poreza”, kaznenim djelom iz članka 210. KZ BiH “Poreska utaja ili prijevara”, kaznenim djelom iz članka 209. KZ BiH “Pranje novca” i dr.

Pripadnici organizirane kriminalne grupe osnivali su više fiktivnih poduzeća na koje su u cijelosti prenosili svoju proizvodnju, koja su zatim nastavljala u kontinuitetu obavljati proizvodnju sa istim uposlenim, u istim prostorijama, istim pogonima i po istoj licenci.

Istražnim aktivnostima utvrđeno je da je organizirana kriminalna grupa svojim nezakonitim radnjama stekla protupravnu imovinsku korist koja je prema preliminarnoj procjeni veća od 11,6 miliona KM. Protupravnu imovinsku korist stekli su neplaćanjem i utajom PDV-a, od nenamjenski iskorištenih poticaja za razvoj poljoprivrede, otuđenih zaliha robe Federalne direkcije za robne rezerve i neprikazane realizacije naplaćene u gotovini za prodatu robu na crnom tržištu. U namjeri da prikriju porijeklo nezakonito stečene imovinske koristi, navedeni novčani iznos vraćali su u legalne financijske tokove davanjem pozajmica i otkupоm udjela od određenih pravnih osoba, te uplatom gotovine na račune.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

Aktivnosti se provode po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, u suradnji sa pripadnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i MUP-a Zapadno-hercegovačke županije.

www.magazinplus.eu – SIPA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close