SIPA: Ove godine u BiH “oprano” 20 miliona maraka, ogromna šteta za budžet

Za devet mjeseci ove godine u BiH je “oprano” najmanje 19,3 miliona KM, a materijalna šteta nastala izvršenjem ovih krivičnih djela po budžet BiH iznosi čak 9,1 milion KM, podaci su Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH.

Prema podacima Agencije, u ovom periodu kroz finansijski sistem BiH u legalne novčane tokove ubačeno je najmanje 19.356.726 KM nelegalno stečenog novca, dok je prošle godine u BiH “oprano” ukupno oko 20 miliona KM.

Finansijsko-obavještajno odjeljenje podnijelo je osam izvještaja i dopuna izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu “pranje novca” i drugim predikatnim krivičnim djelima protiv 38 fizičkih i 10 pravnih osoba.

Zbog niza istraga koje se vode u ovim predmetima, Tužilaštvo BiH izdalo je devet naloga za privremeno obustavljanje određenih tokova novca, prenosi “Dnevni avaz”.

Nedavno je američki institut “Global fajnenšel integriti” objavio da je iz BiH u proteklih 10 godina u zemlje “poreskog raja”, gdje se nelegalno stečeni novac “pere” i uvodi u legalne tokove, prebačeno više od 836 miliona dolara.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close