logo
bios

Siniša Jakovljević: Prvenstvo nije prekinuto!

Objavljeno prije 3 mjeseca . u uto, jan 14th, 2020
Novi cirkus u domaćem prvenstvu dobiva svoj nastavak

Prije par sati domaću sportsku javnost pomalo je šokirala vijest koja je glasila da je Košarkaški Savez BiH obustavio košarkaško prvenstvo BiH do daljnjega. 

Saopćenje koje je potpisao generalni sekretar KS BiH Amer Čolan glasilo je ovako:

“Na osnovu člana 33. Statuta Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH na 22. sjednici održanoj dana 27. 08. 2019. godine donio je Odluku Broj: 651/19 u kojoj se navodi da nadležnost nad komesarom takmičenja u sezoni 2019/2010 ima kancelarija KSBiH.

S tim u vezi, obzirom da je došlo do kršenja propozicija, te samim tim narušen je kalendar i regularnost takmičenja Prvenstva BiH sezona 2019/20, donosi se Odluka o prekidu Lige 12 Prvenstva BiH i poništenja nominacija 14. kola Prvenstva BiH Lige 12 između KK Igokea i KK Spars Realway kao i svih nominacija 15. kola Prvenstva BiH Lige 12 do okončanja sastanka i donošenja zaključka od strane UO KSBiH.

O nastavku takmičenja Prvenstva BiH Lige 12 kao i nominacijama za navedene utakmice kancelarija KS BiH dostavit će obavijest nakon što UO KSBiH donese odluku i otkloni nejasnoće.

Odluka stupa na snagu danom donošenja.

No nije dugo trebalo da se javi i komesar za takmičenje pri KS BiH Siniša Jakovljević koji je demantirao da je domaće prvenstvo prekinuto, a njega, kao i prethodno, prenosimo u kompletu i bez ikakvih korekcija.

Poštovani učesnici Prvenstva BiH 2019-20. za muške ekipe,
Poštovana službena lica Prvenstva BiH 2019-20,

U vezi sa dopisom br. P01-15/20. od 14.1.2020. koji je poslao generalni sekretar KS BiH g. Amer Čolan, obavještavam Vas o sljedećem:

1. Nadležnost nad vođenjem takmičenja
Propozicije Prvenstva BiH 2019-20. usvojene su 1.10.2020. i prema Čl. 70 stupile na snagu danom usvajanja. Čl. 3. Propozicija određuje nadležnost Komesara takmičenja za vođenje Prvenstva BiH. (izvor Web stranica KS BiH)

2. Odgovornost Komesara Prvenstva BiH
Prema Čl. 3. Propozicija Prvenstva BiH Komesar je odgovoran organu koji ga je imenovao, a to je UO KS BiH.

Propozicije takmičenja ni u jednom svom članu ne govore niti određuju bilo kakvu nadležnost Kancelariji KS BiH niti generalnom sekretaru nad vođenjem takmičenja. Za vođenje takmičenje je odgovoran Komesar takmičenja. UO KS BiH je jedini organ koji može donijeti odluku o prekidu Prvenstva. To pravo nije dato niti Komesaru niti generalnom sekretaru.

U kontekstu problema koji su nastali u vezi sa zakazivanjem termina utakmice KK Igokea – KK Spars RealWay, koristio sam svoja ovlaštenja navedena u Čl. 5. Propozicija. G. Čolan intenzivno se umiješao u moj rad u vezi navedene utakmice, vršeći pritisak na mene da otkažem utakmicu. Nakon što ja na to nisam pristao jer nemam utemeljenje u Propozicijama takmičenja niti Kalendaru takmičenja, ja sam donio svoje odluke o kojima su svi učesnici Prvenstva istovremeno bili upoznati putem Biltena i Nominacija. Dok se nije pojavio problem sa neprihvatanjem termina za odigravanje navedene utakmice od strane KK Spars RealWay, g. Čolan se nije uključivao u moje tekuće obaveze.
U međuvremenu, zbog pritisaka koje na mene i dalje vršio g. Čolan, zatražio sam tumačenje Čl. 5. Propozicija od UO KS BiH, koristeći instrument koji je predviđen u Čl. 69. Propozicija. Takođe, budući da mi je g. Čolan stavio na uvid Odluku 651/19 od 27.8.2019. od UO KS BiH 13.1.2020. sam zatražio sam tumačenje i tog dokumenta i njegovu povezanost sa mojim obavezama i odgovornostima u vođenju takmičenja. Budući da se radi o vrlo kratkom vremenu, nije bilo realno da takvo tumačenje iz UO KS BiH stigne do ovog trenutka.
Prema mom najboljem znanju nisam učinio nikakvo kršenje Propozicija Prvenstva BiH. G. Čolan ni u kom slučaju nije osoba koja ima pravo na tumačenje Propozicija.

Budući da su prava na organizaciju i vođenje takmičenja u nadležnosti Komesara takmičenja, te da ja nisam dobio nalog od UO KS BiH da prekinem takmičenje, obavještavam Vas o sljedećem:

1. Nadležnost za vođenje Prvenstva BiH i donošenje odluka u vezi sa takmičenjem je isključivo na Komesaru takmičenja
2. Prvenstvo nije prekinuto jer o tome nije donesena odluka UO KS BiH
3. Sve moje odluke ostaju na snazi dok u eventualnom drugostepenom postupku nadležni organi KS BiH ne odluče drugačije

Molim Vas da nastavite sa pripremama za sljedeće kolo prema Vašim planovima. Ukoliko u međuvremenu od UO KS BiH dobijem neku novu informaciju o tome ću Vas bez odlaganja obavijestiti putem Saopštenja.

Sportski pozdrav.

Komesar Prvenstva KS BiH 2019-20.
Siniša Jakovljević, s.r.

Novonastali cirkus unutar KS BiH nažalost, nije ništa novo niti nešto iznenađujuće, a čija će biti zadnja, Čolanova ili Jakovljevićeva saznat ćemo vrlo skoro. 

Portal SportSport.ba

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh