Sindikat: Od radnika žele napraviti robove, nema ukidanja kolektivnih ugovora

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) najoštrije osuđuje tvrdnje i izjave predstavnika Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine da će država bankrotirati zbog kolektivnih ugovora i da sve kolektivne ugovore treba staviti van snage.
– Briga Udruženja poslodavaca FBiH za državu nije ništa drugo već višegodišnje uporno nastojanje da se van snage stave kolektivni ugovori koji obavezuju poslodavce, ali ih poslodavci ne poštuju – navodi se u saopćenju.
SSSBiH smatra da poslodavci godinama rade šta hoće i to im nije dovoljno, već sada pokušavaju stvoriti pravni vakum u kojem će “u skladu sa zakonom” od radnika napraviti robove.
Dodaju da nije novost da većina poslodavaca isplaćuje samo najnižu plaću te da sa svim doprinosima i naknadama potroši 7.244 KM godišnje.
Savez samostalnih sindikata poručuje i Udruženju poslodavaca i međunarodnim finansijskim institucijama da neće staviti van snage kolektivne ugovore i tako otvoriti prostor za još veću samovolju poslodavaca, te od radnika Bosne i Hercegovine napraviti najjeftiniju radnu snagu u Evropi.
– Gospodo, kako god nema posla bez poslodavaca, nema ni poslodavaca bez radnika. Nema poslodavca koji prima najnižu plaću, kojem nisu uplaćeni doprinosi, kojem se ne plaća prekovremeni rad, kojem plaća kasni mjesecima, čija su djeca gladna, koji se ne voza u skupim automobilima. A, radnika koji svaki dan rade, a nemaju ni plaće, ni zdravstvenog ni penzionog osiguranja, koji nemaju ništa, je na hiljade – ističe se u saopćenju.
– Kolektivni ugovori neće biti stavljeni van snage i neće se mijenjati bez Saveza samostalnih sindikata BiH i njegovih granskih sindikata, saopćeno je iz SSSBiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close