LifestyleZdravlje

Simboličnom prodajom narcisa u Sarajevu obilježen Svjetski dan borbe protiv raka dojke

Akcija pod nazivom “Dan narcisa” posvećena borbi protiv tumora dojke u organizaciji Fondacije “Sanela Redžepagić” održana je danas na platou ispred sarajevske Katedrale gdje je još jednom ukazano na važnost prevencije i pregleda u borbi protiv ove bolesti.

Prodajom narcisa, cvijeta koji simbolizira buđenje života i nade, željele su se podstaknuti žene da se ozbiljno bave svojim zdravljem jer su za borbu protiv te opake bolesti od izuzetnog značaja prevencija i rano otkrivanje.

Tumor dojke, najčešće maligno oboljenje kod žena, uspješno se liječi čak u 90 posto slučajeva, ako se otkrije na vrijeme. Organizator akcije je Fondacija “Sanela Redžepagić”. Cilj akcije je podstaći žene da se svakodnevno brinu o svom zdravlju, te ih informisati koja je prevencija bolesti. Bit će promovisana i publikacija pod nazivom “Prevencijom do zdravlja”.

Žene, brinite o svom zdravlju

Safet Redžepagić, predsjednik Fondacije podsjetio je da je Sanela operska pjevačica koja je od ove bolesti umrla prije sedam godina.

– Mi u Fondaciji povremeno podsjećamo žene da se brinu o svom zdravlju. Mi na ovaj dan prodajemo narcise po povoljnoj cijeni i najvažnije je da imamo afišu u kojoj stoji šta žene trebaju znati o raku dojke, istakao je Redžepagić.

Prema podacima kojima raspolažu, a koji važe više za Evropu nego BiH, u svakih šest minuta jedna žena umre od raka dojke, a svake dvije minute jedna žena oboli.

– U BiH nemamo čak ni programa ni registra oboljelih. Tako da svi mi koji se bavimo ovim poslom baratamo sa različitim podacima, negdje sa 1.000 negdje sa 1.500. Danas smo ovo organizovali da podstaknemo žene da se brinu o svom zdravlju, da vrše samopregled i naravno kada nešto osjete na tom osjetljivom dijelu svoga tijela da se obrate ljekarima. Ova bolest više ne bira godine. Nekad je bila granica od 50 pa na gore, a sada je od 30 pa na gore, pojasnio je Redžepagić.

Nema dovoljno mamografa u BiH

Sara Gavran, čija je tetka bila Sanela Redžepagić kazala je da je problem podizanje svijesti kod građanki koje nisu svjesne da je ovo zapravo i bolest koja obuhvaća i veliki broj mladih osoba.

– Svaki ovaj narcis ovdje je jako bitan jer mora da se pošalje poruka da je jako bitan samopregled. Jako je bitno da mi pazimo na svoje zdravlje. Prvi i osnovni problem je što nema dovoljno mamografa u cijeloj BiH i jer nemamo statističke podatke tako da u većini slučajeva možemo pričati samo o Federaciji ili RS-u. Problem je što se u večini slučajeva kasno otkrije ova bolest, poručila je Gavran.

Pokušali su, kao Fondacija, da naprave projekat pokretnog mamografa i tu su imali poteškoće zbog istog tog sistema.

Fondacija nosi ime po bh. umjetnici Saneli Redžepagić koja je preminula u 37. godini nakon teške bolesti. Roditelji i sestra Sanele Redžepagić osnovali su 2009. godine tu fondaciju kao uspomenu na tu umjetnicu, a cilj im je da se žene u BiH pravovremeno podvrgavaju preventivnim pregledima na rak dojke, te blagovremeno i kvalitetno liječe i uspješno rehabilituju.

Dan narcisa je Svjetski dan borbe protiv raka dojke koji se tradicionalno obilježava posljednje subote u martu.

AA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close