SIM kartice sklone hakerskim upadima

Oko 750 miliona ljudi u svijetu posjeduje karticu za mobilne telefone (SIM) sa programskom greškom zbog koje su u opasnosti od prevare.

Programska greška u roku od nekoliko minuta omogućava hakerima daljinski pristup ličnim podacima i nelegalnim transakcijama.

Međunarodna unija za telekomunijacije UN poslala je pismo obavještenja svim operaterima mobilne telefonije nakon što im je na “veoma značajan” dokaz o propustu ukazao poznati njemački informatičar Karsten Nohl.

Programska greška utiče na SIM-karticu koja je do sada smatrana najsigurnijim dijelom telefona i u protekloj deceniji nije bila na meti hakerskih napada.

Pronalaskom jedinstvenog enkripcionog ključa za svaku SIM karticu sa samo jednom skrivenom tekstualnom porukom Nohl je uspio da daljinskim putem u potpunosti preuzme kontrolu pojedinačno nad svakim telefonom.

“Hakeri u potpunosti preuzmu kontrolu nad SIM karticom. Mogu da učine sve što i korisnik. Ukoliko na telefonu ima broj kartice MasterCard ili PayPal onda će imati i te podatke”, naglasio je Nohl.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close