Silajdžić postao savjetnik turskog predsjednika

JE LI BAKIR ‘OSTAVLJEN NA LEDU’? Predsjednika Izetbegovića savjetuje Turčin Čilek, a Erdoana savjetuje Bošnjak Silajdžić

Dr. Haris Silajdžić je oficijelno postao savjetnik turskog predsjednika Redžepa Tajiba Erdoana, saznaje The Bosnia Times iz dobro obavještenih diplomatskih izvora

Nekadašnji član Predsjedništva BiH i bivši predsjednik Stranke za BiH Dr. Haris Silajdžić je oficijelno postao savjetnik turskog predsjednika Redžepa Tajiba Erdoana, saznaje The Bosnia Times iz dobro obavještenih diplomatskih izvora.

Dr. Silajdžić je i oficijelno Erdoanov savjetnik iako je taj posao radio i za kabinet bivšeg turskog predsjednika Abdulaha Gula. Dosadašnji savjetnički angažman dr. Silajdžića više se tretirao kao usluga na “prijeteljskoj osnovi”. Dok je sadašnji angažman zvaničan sa fermanom/ovlaštenjem kojeg je svojeručno potpisao predsjednik Erdoan.

Dr. Silajdžić je jedna od njaistaknutijih figura bosanke političke scene u posljednje tri decenije. Bio je profesor na Filozofskom fakultetu, a potom ministar vanjskih poslova BiH, premijer vlade, odnosno predsjedavajući Vijeća ministara BiH i član Predsjedništva BiH. Nakon poraza na izborima 2010. godine od strane Bakira Izetbegovića, napušta mjesto predsjednika Stranke za BiH, i potpuno se povlači iz političkog života.

Čak je bio odlučio bojkotirati medije. Stoga se pojavio u javnosti tek nakon objavljivanja zbirke pjesama.

Opće je poznata činjenica da dr. Silajdžić ima širok krug poznanstava sa najistaknutijim političarima svijeta. Posebno je zadržao bliske odnose sa bogatim arapskim liderima iz Katara i Kuvajta što mu je omogućavalo da se bavi konsaltingom i lobiranjem.

Silajdžićev savjetnički angažman kod predsjednika Erdoana trebao bi rezultirati aktivnostima u tri pravca; učvršćivanje veza Turske sa Kuvajtom i Katarom, obnova prijateljskih odnosa sa SAD, angažman Turske na Balkanu, posebno u BiH.

Stoga je veoma zanimljivo, čak i paradoksalno, da je aktualni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uzeo sebi za savjetnika turskog biznismena Muzafera Čileka, a Erdoan bivšeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Do sada su se predsjednici Erdoan i Izetbegović hvalili o vrlo prisnim i prijateljskim međusobnim odnosima. Narodi i mediji su im vjerovali na riječ. Ali, osim toga nije bilo nekih bitnih rezultata od kojih bi i BiH, pa tako i sama Turska imala koristi. Možda su i Izetbegović i Erodan dobili koju “šaku glasova” više kod Bošnjaka, ali opipljivih (geo)političkih rezultata nije bilo. Možda je čak Turska, pa i sam Erdoan zabilježio “pad političkih akcija” turske diplomatije na Balkanu od kad je za partnera dobio Izetbegovića.

Čak, prema komentarima izvora bliskih liderima AK Partije, oni sve više iskazuju zabrinutost zbog Izetbegovićeve “nemoći da se nosi sa separatističkom politikom svojih rivala, nacionalnih lidera Milorada Dodika i Dragana Čovića”.

To je, možda, i ključni razlog da se Erdoan odlučio uzeti dr. Silajdžića za svog savjetnika.

(The Bosnia Times)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close