logo
bios

Sifilis – paneuropski problem

Objavljeno prije 10 mjeseci . u ned, jul 21st, 2019

Voštana maska koja prikazuje izgled oboljelog od sifilisa u ranoj fazi

Dugo je ova zloglasna spolna bolest bila potisnuta. Ali već nekoliko godina broj oboljelih je u porastu. Prema jednom zdravstvenom izvještaju broj zaraženih sifilisom u Europi veći je od broja oboljelih od side.

Broj potvrđenih slučajeva sifilisa u Europi se u nekoliko posljednjih godina naglo povećao. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je to ustanovio u izvještaju koji analizira širenje ove spolne zarazne bolesti u razdoblju od 2007. do 2017. u 30 europskih država.

Posebno često se inficira skupina muškaraca u starosnoj dobi između 25 i 34 godine. U izvještaju se navodi da je od 2010. broj oboljelih na godišnjoj razini porastao za 70 posto. I dostigao rekordan broj od 33.189 slučajeva u godini 2016., dok je u 2017. broj oboljelih iznosio 29.944. Zdravstvena agencija Europske unije ECDC je tako došla do brojke od ukupno 260.505 zaraženih osoba tijekom deset godina.

Više sifilisa nego side

Prvi put od početka dvijetisućitih broj oboljelih od sifilisa nadmašio je broj oboljelih od side. U Njemačkoj su se sifilisom u spomenutom razdoblju zarazile ukupno 7.473 osobe. Time Njemačka uz Island, Irsku, Maltu i Veliku Britaniju pripada među pet zemalja u kojima se broj slučajeva zaraze od 2010. više nego udvostručio. Berlinski Institut Robert Koch (RKI) je već krajem 2018. upozorio da broj zaraženih osoba u Njemačkoj i dalje raste.

Treponema pallidum (Imago/Science Photo Library)

Bakterija sifilisa Treponema pallidum

Direktor programa za HIV i spolne bolesti pri Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, sa sjedištem u Stockholmu, Andrew Amato-Gauci kaže da je povećanje broja osoba zaraženih sifilisom u Europi „rezultat više čimbenika kao što su seks bez kondoma i s više seksualnih partnera, kombiniran sa smanjenjem straha da će doći do infekcije HIV-om“. I njemačka organizacija Pomoć za oboljele od side vidi slične razloge, ali njima dodaje i veću spremnost oboljelih da se podvrgnu testu koji otkriva bolest. Organizacija navodi da su homoseksualne i biseksualne osobe kontinuirano pozivane da se podvrgnu i pregledu za otkrivanje sifilisa. Problem je da bolest često protječe bez simptoma.

Povratak potisnutog

Sifilis je potisnut osamdesetih godina prošlog stoljeća kada se iz straha od side promijenilo seksualno ponašanje stanovništva i omasovila upotreba kondoma. Međutim, trend se posljednjih godina promijenio. Ova bakterijska infekcija često protječe bez simptoma, dok u nekim slučajevima na penisu izraste čir koji nije bolan. Ako se odmah ne primijeni terapija antibioticima onda mogu nastupiti simptomi kao što je groznica, umor, glavobolja, kao i bolovi u zglobovima i mišićima, te otjecanje limfnih čvorova. Tek nakon nekoliko godina bolest, ukoliko se ne liječi, dovodi do oštećenja mozga i krvnih sudova.

Svjetske statistike pokazuju da je broj novih slučajeva spolnih bolesti ostao skoro nepromijenjen. Svjetska zdravstvena organizacija je ustanovila još u lipnju da se na planetu dnevno spolnim bolestima zarazi oko milijun ljudi.

Na četiri zarazne bolesti – klamidiozu, gonoreju, sifilis i trihomonijazu – u svijetu otpada čak 376 milijuna novih slučajeva godišnje.

dd/hk/uh(dpa,rtr,afp)

DW.DE

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh