NogometSport

SFK 2000 – Dominacija kojoj nema kraja

SFK 2000 je iznad drugih i nadam se da ćemo tako nastaviti još 15 godina, kazala je trenerica Samira Hurem

Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo ostvarile su nezapamćen podvig osvajanjem 15. uzastopnog naslova prvakinja Bosne i Hercegovine, što je domet vrijedan divljenja u svjetskim okvirima. Naša najbolja ženska ekipa zabilježila je maksimalan učinak od svih 16 pobjeda u dosadašnjem toku Premijer lige BiH, koja je po navici protekla u njenoj nadmoći.

Najdraža je 15. titula

Trenerica SFK 2000 Samira Hurem izjavila je da joj je 15. titula najdraža, jer kada je osnovan klub, postavila je ciljeve da osvoji 15 naslova zaredom.
– Tada niko nije vjerovao da ćemo uspjeti, ali osvojile smo jubilarni naslov.

Nastavile smo dominirati u ovoj sezoni u kojoj su Armisa Kuč i Melisa Hasanbegović otišle u Švedsku, a niko u svijetu i Evropi ne može se pohvaliti da dominira 15 godina ne samo u ženskom fudbalu nego i drugom kolektivnom sportu. Teško je raditi isti posao 15 godina, nekada i monotono, a kamoli biti stalno najbolji. Pokazale smo da smo iznad drugih klubova i nadam se da ćemo tako nastaviti narednih 15 godina, rekla je, uz osmijeh, Hurem.

Naglasila je da je jedini ispravan način rada spojiti mladost i iskustvo u ekipu koja će postizati uspjehe dugi niz godina.

– Drago mi je da su mlade igračice Selma Kapetanović, Mejrema Medić i Zerina Piskić pružile veliki doprinos uz pomoć iskusnijih. Pohvalila bih i kapitenku Alisu Spahić, koja je vođa ekipe, golmanicu Alminu Hodžić, Amiru Spahić, Amelu Kršo, Almu Jašarević, sa kojima radim 10-ak godina. One su reprezentativke i pokazuju zrelost, te karakter. Važno je spomenuti Azru Numanović, koja ima ulogu na terenu i administraciji (generalna sekretarka, op. a). Neminovno je da dođe do smjene generacija i raduje me što su mlade igračice preuzele odgovornost. One slušaju i provode moje zamisli na terenu.

Superiornost SFK 2000 Sarajevo najbolje pokazuje podatak da su igračice postigle 134, a primile samo dva gola u 16 kola.

– To što smo primile dva gola nije posljedica toga da su ostale ekipe loše, nego stalnog rada na treninzima. Tražim da se igračice ne opuštaju i kada imamo nedostižnu prednost.

Teret je na igračicama i one su najzaslužnije za uspjeh, a bitno je da su psihološki stabilne, što rezultira velikom efikasnošću. Od ostalih ekipa razlikujemo se po odgovornosti i shvatanju svake utakmice maksimalno. Tako radimo godinama i model smo za druge.

Hurem je istakla da sarajevska ekipa želi osvojiti duplu krunu, a protivnik u finalu Kupa BiH biće joj Emina iz Mostara, član Druge ženske lige FBiH – grupa Jug.

– Finale Kupa je 31. maja i želimo da to bude fudbalski praznik kao prošle godine, kada je igrano u Trening-centru N/FSBiH u Zenici. Emina je ekipa koja napreduje i ima nekoliko U17 i U19 reprezentativki BiH. Čestitam joj na odličnim rezultatima, plasmanu u finale Kupa i velikom broju postignutih golova. Nećemo ih shvatiti neozbiljno, kvalitetniji smo i očekujem da osvojimo trofej u lijepoj utakmici.

Hurem se nada da će SFK 2000 ponovo dobiti organizaciju turnira Lige prvaka.

– To je prilika da zahvalimo svima koji su nam pomagali u nizu uspjeha. Imamo podršku FK Sarajevo, Saveza, običnih ljudi koji mi na ulici prilaze i čestitaju. Pokušaćemo izboriti plasman u šesnaestinu finala LP-a, ali nećemo stvarati pritisak u vezi sa ovim ciljem.

Poziv iz Milana

Istakla je da je SFK 2000 pozvan da sudjeluje na međunarodnom turniru od 2. do 5. juna u Milanu.

– Turnir je na kraju sezone i priznanje je za sve što je napravio SFK 2000. To je šansa i za mlade igračice, a svaka međunarodna utakmica je izazov, izjavila je Hurem.

 

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close