SFF: Saradnja sa Instituto Mexicano de Cinematografía

Nastavljajući uspjeh prošlogodišnjeg partnerstva sa Doha Film Institutom (DFI), Sarajevo Film Festival (SFF) će ove godine sarađivati s Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE) kako bi se meksički filmovi predstavili publici SFF-a. To je još jedan korak u inicijativi SFF-a da proširi svoju mrežu preko kontinenata i ostvari novu saradnju izvan granica Evrope, a sa ciljem podržavanja i povezivanja mladih filmskih profesionalaca i filmaša širom svijeta.

“Proslavljajući 20 godina Sarajevo Film Festivala, vrijeme je da se dopre do novih područja i pronađu novi partneri izvan naše regije od kojih možemo steći znanja i iskustva i koji mogu imati koristi od naše jedinstvene perspektive. U posljednjih nekoliko godina meksička kinematografija je pokazala da je ne samo bogata i živopisna kreativna industrija, već i čvrsta platforma na kojoj različitost, identitet i originalnost koegzistiraju kako bi ponudili visoku kvalitetu audio-vizuelnog sadržaja. “, riječi su Mirsada Purivatre, direktora SFF-a.

Festival će, u suradnji s IMCINE, ugostiti meksičke filmske profesionalce i filmske stvaraoce na ovogodišnjem SFF-u. Industrijske aktivnosti na CineLink koprodukcijskom marketu, osmišljenom u cilju poticanja međunarodne koprodukcije i saradnje, će pružiti priliku pomoći u razvoju čvrste veze između filmskih industrija ovih dviju zemalja. Predstavnik IMCINE će također dati pregled sadašnje meksičke filmske industrije.

Osim toga, meksički projekat OPERACIÓN: BEBA u režiji José Luis Valle, koji je trenutno u razvoju, će takođe biti predstavljen na CineLinku.

Učesnici Talents Sarajeva će imati koristi od iskustva i nadarenosti dugogodišnjeg meksičkog scenografa Eugenia Caballera, dobitnika Oscara za svoj rad na filmu EL LABERINTO DEL FAUNO (Panov labirint) (2006.) u režiji Guillerma del Tora.

Javnost će imati priliku doživjeti meksički film kroz različite projekcije i susrete sa filmskim stvaraocima koji će predstaviti svoja ostvarenja na festivalu. Filmovi koji će biti prikazani su:

GÜEROS (2014.), reditelja debitanta Alonsa Ruizpalaciosa, dobitnika Best First Feature nagrade ovogodišnjeg Berlinalea, te nagrade Best Cinematography i specijalnog priznanja žirija na Tribeca Film Festivalu ranije ove godine; WORKERS (2013.), kojeg će predstaviti reditelj José Luis Valle i glumac Jesús Padilla. Ovaj film je dobitnik brojnih nagrada, između ostaloga i Best Mexican Long Feature Film nagrade na Guadalajara Mexican Film Festivalu, kao i nagrade za najbolji film na Morelia International Film Festivalu; LA JAULA DE ORO (2013.) reditelja Diega Quemade-Díeza, dobitnika 16 festivalskih nagrada uključujući Un Certain Regard Talent Prize na Cannes Film Festivalu; te na kraju film proglašen najboljim dokumentarnim filmom na Morelia Film Festivalu, EL CUARTO DES NUDO (2013.) kojeg će na Festivalu predstaviti rediteljka Nuria Ibáñez.

Nadalje, direktorica Morelia Film Festivala Daniela Michel, član žirija ovogodišnjeg SFF-a, će publici predstaviti niz meksičkih kratkih filmova iz takmičarskog programa prošlogodišnjeg izdanja Morelia Film Festivala.

Legendarni meksički film AMORES PERROS (2001.) reditelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua će otvoriti Sarajevo Film Festival ove godine, a predstavit će ga, pred 3000 ljubitelja filma Ljetnom kinu HT Eronet, zvijezda filma i počasni gost ovogodišnjeg SFF-a – Gael Garcia Bernal.

Planiran je i prijem u cilju pokretanja industrijske aktivnosti. Ovdje će gosti iz Meksika imati priliku da se povežu sa filmskim profesionalcima iz drugih zemalja, kao i drugim gostima SFF-a.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close