Sezonci će radit na crno

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, koja posreduje između entitetskih i zavoda za zapošljavanje drugih država, ove godine još nije dobila nijednu ponudu Hrvatske, Crne Gore ili drugih država, koja se tiče sezonskog rada. Međutim, to ne znači da bh. građani neće obavljati sezonske poslove u tim zemljama pa će veliki broj njih, kao i svake godine do sada, sezonske poslove, pretežno u oblasti ugostiteljstva, obavljati na crno.

Prije svega, riječ je o građanima koji će se zbog nedostatka posla u BiH odlučivati da u Hrvatskoj ili Crnoj Gori rade kao konobari, kuvari, spremačice, sobarice, prodavci. Tako oni od sada pa do kraja ljetne sezone u primorskim mjestima mogu imati pristojne zarade u zavisnosti od posla koji obavljaju, pa tako sobarica ili spremačica može zaraditi 300 evra, a najviše vrhunski kuvari i to čak pet puta više. Isto tako, mnogi smatraju da ih u tome neće spriječiti ni to što će Hrvatska od 1. jula ove godine ući u Evropsku uniju, ali još nije poznato kako će nakon toga biti regulisana ova oblast i da li će biti pooštreni kriterijumi za sezonske poslove. S tim u vezi, u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, rekli su da, što se tiče ulaska Hrvatske u EU još nemaju nikakav zvanični stav iz te zemlje.

“Mi smo ponudili Hrvatskoj sporazum o zapošljavanju koji bi obuhvatio i sezonsko zapošljavanje, ali hrvatska strana se nije izjasnila u vezi s tim sporazumom. Kakvi će uslovi biti od 1. jula još ne znamo, ali ćemo, u svakom slučaju, nastaviti insistirati na sporazumu”, rekli su u Agenciji.

Prema njihovim riječima, Agencija nema nikakvih pokazatelja koliko naših građana radi sezonske poslove u Hrvatskoj, jer većina njih ima dvojna državljanstva tako da se oni ne odjavljuju sa evidencija nezaposlenih, a sa druge strane, u Hrvatskoj se vode kao domaći radnici pa se ne evidentiraju precizno kao strani radnici.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti RS, rekao je da više od 95 odsto onih koji odu iz BiH sezonske poslove u Hrvatskoj ili Crnoj Gori radi na crno te da je to totalno neuređena oblast.

“To je sve na divlje i bez neke kontrole, a koliki je to broj i koje su to strukture to niko ne zna, ali uglavnom ode dosta omladine i jedan dio radnika zimskih centara, prije svega, kuvari i konobari”, rekao je Savanović. Prema njegovim riječima, u EU ima dosta radnika na crno koji odavde odlaze da bi tamo tražili takav posao. “Tako će biti i u Hrvatskoj kada uđe u EU. Dok ih ne uhvate oni će raditi. Tamo ode, primjera radi, konobar i ide od lokala do lokala i pita ima li posla i radi za onoliko koliko mu ponude”, rekao je Savanović.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close