Šestmilijarditi stanovnik Zemlje 12. oktobra puni 15 godina: Na dan izbora Adnan Mević slavi rođendan

Šestmilijarditi stanovnik planete Adnan Mević iz Visokog, 12. oktobra proslavit će 15. rođendan. Adnanu je ove godine rođendan na dan održavanja izbora u našoj zemlji. Da je punoljetan, kaže da bi otišao da glasa, a ovako će cijeli dan provesti s prijateljima.

Adnana je u sarajevskom Kliničkom centru 1999. godine rodila Fatima Mević, a tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Anan (Annan) proglasio ga je šestmilijarditim stanovnikom zemaljske kugle.Torte i želje

Anan je tada izrazio posebno zadovoljstvo što je šestmilijarditi stanovnik Zemlje rođen baš u gradu koji “nakon teškog rata postupno počinje normalno živjeti i u regiji u kojoj se nakon jednog desetljeća rata vraća kultura koegzistencije, što će pomoći toleranciji i razumijevanju svih naroda svijeta”.

adnan-mevic-i-ronaldo

Adnan je prije dvije godine upoznao Kristijana Ronalda

Adnan Mević zna ko je Kofi Anan, a po njemu je i dobio ime.

– Fotografija na kojoj me Anan drži u rukama obišla je svijet i to mi je čast. Volio bih ga upoznati sada kada sam porastao – kazao nam je Adnan i dodao da je svake godine na njegov rođendan kuća puna novinarskih ekipa, ali i političara od kojih dobije tek poneku tortu i lijepu želju.

Voli geografiju

Pohađa prvi razred Srednje ekonomske škole “Hazim Šabanović” i s ponosom kaže da je među najboljim đacima u razredu. Od predmeta mu je najdraža geografija, a kaže da trenutno ima samo dvije želje – da upiše saobraćajni fakultet i postane pilot.

 

Mević: Među najboljim đacima

– Ako postanem pilot ,upoznat ću puno ljudi, obići svijet. Volim putovati, a s mamom sam prije dvije godine išao na utakmicu “Real Madrida”. Upoznao sam Kristijana Ronalda, fotografirali smo se. Ispričao sam mu da sam i ja poznat jer sam šestmilijarditi stanovnik planete. On se nasmijao i rekao da mu je drago što smo se sreli – priča nam Adnan.

Skroman život

Adnan s majkom Fatimom živi skromno, poput mnogih porodica u BiH. Kaže da mu mama radi u Općini Visoko, a on joj pomaže u svim poslovima.

– Nažalost, moj otac Jasminko prije dvije godine izgubio je bitku s teškom bolešću. Njegova smrt mi je teško pala, ali majka mi pruža puno ljubavi – kaže Mević.

Autor: A. Nu. – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close