Šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje Adnan Mević proslavio 14. rođendan

Pomoćnik gradonačelnika Sarajeva Ramiz Kadić i delegacija Općine Visoko posjetili su danas porodicu Mević čiji sin Adnan, šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje, proslavlja 14. rođendan.

Kao i prethodnih godina, Kadić je slavljeniku uime Grada Sarajeva uručio novčani poklon i tortu u obliku planete Zemlje.

– Sama činjenica da imamo šestmilijarditog stanovnika za nas predstavlja izuzetno zadovoljstvo. Posjeta predstavnika Grada Sarajeva Adnanu i njegovim roditeljima već je postala naša tradicija. Grad Sarajevo će ostati dosljedan svom obećanju da će pomagati porodicu Mević i tako omogućiti Adnanu sretno i bezbrižno odrastanje – istaknuo je Kadić.

Adnanovi roditelji Fatima i Jasmin zahvalili su predstavnicima Grada Sarajeva što svake godine svojim dolaskom i poklonima uveličaju Adnanov rođendan, a mjesečnim stipendiranjem omogućavaju mu kvalitetno školovanje.

Inače, Grad Sarajevo od 1999. godine iz svog budžeta finansijski pomaže šestmilijarditog stanovnika planete Zemlje.

Adnan je dobio tortu i od delegacije Općine Visoko koji će današnju posjetu pretvoriti u tradiciju.

Adnan danas pohađa 9. razred, i želja mu je da upiše Ekonomsku školu.

Na današnji dan prije 14 godina glavni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Annan u Sarajevu je proglasio rođenje šestmilijarditog stanovnika zemaljske kugle izrazivši posebno zadovoljstvo što se to događa upravo u gradu koji nakon teškog rata postupno počinje normalno živjeti i u regiji u kojoj se nakon jednog desetljeća rata, kako je rekao, vraća kultura koegzistencije što će pomoći toleranciji i razumijevanju svih naroda svijeta.

Na svečanosti održanoj u rodilištu sarajevskog Kliničkog centra Annan je i službeno za šestmilijarditog stanovnika zemlje proglasio dječaka kojega je u prvim minutama 12. oktobra rodila Fatima Mević iz Visokog.

– Ni grozni rat, niti nemilosrdna opsada Sarajeva, pa čak niti nehumana politika etinčkog čišćenja nisu uspjele spriječiti ovo kao ni mnoga druga rođenja u Bosni. Nadam se da ćete današnje rođenje proslaviti tako što ćete osigurati ponovno rođenje tolerantnog i multireligioznog ozračja koje je nekada karakteriziralo Sarajevo i BiH. To bi trebao biti naš zajednički dar šestmilijarditoj bebi – kazao je Annan prije 14 godina u Sarajevu.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close