-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Šest zemalja EU traži otvaranje pregovora sa BiH

Na marginama ministarskog sastanka NATO-a, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija sastale su se kako bi izrazile trajnu predanost i podršku Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija.

“Ističemo političku neophodnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Od kada je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u EU, preduzela je važne korake i opredjeljenja u pravcu ispunjavanja ključnih prioriteta.

U trenutnom geopolitičkom kontekstu, svako odlaganje odluke o početku pregovora o pristupanju EU moglo bi dodatno pogoršati nestabilnost u regionu i rezultirati gubitkom pozitivnog zamaha.

Spremni smo osigurati našu stalnu političku, tehničku i finansijsku podršku Bosni i Hercegovini za poduzimanje ključnih reformi tokom procesa.

Još jednom naglašavamo da proširenje nije izbor između zemalja kandidata, već naš zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko neophodnu stabilnost i sigurnost evropskom kontinentu”, stoji u zajedničkoj izjavi.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close