-TopSLIDENogometSport

Nova revolucija u nogometu: Stiže narandžasti karton, pokazivat će ga četvrti sudija

Međunarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) potvrdio da će u nogomet, osim crvenih i žutih, vjerovatno uskoro doći i narandžasti kartoni koji donose privremene suspenzije.

Naime, ideja o suspenziji igrača zbog taktičkih prekršaja, jezika i općenito nedoličnog ponašanja raspravljala je i podržala ova asocijacija na svom godišnjem poslovnom sastanku u Londonu.Potvrdio je to i predsjednik Sudijskog odbora FIFA-e Pierluigi Collina, koji sjedi u tehničkom odboru IFAB-a, te rekao da će predloženi testovi biti uključeni i na nivou profesionalaca.

Image

Ova promjena pravila i njihovo testiranje bit će preporučeno u martu na skupštini IFAB-a u Glasgowu, a prema informacijama bliskim donositeljima odluka, najvjerovatnije će biti odobrena.

Inače, narandžasti karton značio bi isključenje od nekoliko minuta, vjerojatno deset, nakon čega bi se kažnjeni nogometaš vratio na teren.

Zanimljivo je da narandžasti karton ne bi pokazivao sudija na terenu, već bi bio naznačen na elektronskoj ploči četvrtog sudije na terenu.

Prema informacijama koje dolaze iz Londona, testiranje novih pravila moglo bi početi u Premiershipu već u sezoni 2024/25.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close