Šest navika kojima sebi samo štetite

Sve u svemu, trudite se učiniti sve što možete za svoje zdravlje. No, postoje situacije kada su se navike koje smo zdravo za gotovo uzimali kao zdrave pokažu štetnima.

1. Preskačete obroke da biste kasnije mogli više pojesti

Ništa niste jeli cijeli dan da biste na svadbi navečer mogli uživati u baš svakom slijedu? Samo si činite štetu. Umjesto da tako rasporedite kalorije, završit ćete s glavom u tanjiru.

Ako ujutro ne doručkujete pa zatim opet preskočite obrok, kad napokon prinesete žlicu ustima pojest ćete više nego li vam treba. Računica je jasna, organizam misli da ga izgladnjujete. A nećete se možete ni suzdržati jer ćete umirati od gladi. Bolje je rješenje rasporediti kalorije u više manjih obroka i tijekom dana osloniti se na prehranu bogatu proteinima i zdravim grickalicama i međuobrocima kao što je npr. voće.

2. Pijete samo flaširanu vodu

Flaširana voda u sebi ne sadrži fluor koji pak mnogim odraslima nedostaje. Manjak fluora vodi propadanju zuba. Najbolje je rješenje piti filtriranu vodu.

3. Radite samo kardio vježbe

Najbolji je način za gubitak kilograma kardio, no ako se pridržavate iskljčivo jedne vrste kardija, npr, trčanja, vaše će se tijelo naviknuti na taj napor i neće više tako učinkovito topiti masnoće. Preporučuje se ubaciti jednom sedmično koji kružni trening i vježbe snage i izdržljivosti.

4. Trpate u sebe suplemente

Minerali i vitamini za organizam su najkorisniji u svom izvornom obliku, a treba imati na umu i kako više ne znači i bolje. Prije uzimanja suplementa najbolje je otići u apoteku i provjeriti koji vam tačno nutrijenti nedostaju a ne se šopati na slijepo. Predoziranje vitaminima nije bezazleno.

Npr. višak vitamina A toksičan je za fetuse, previše vitamina C može uzrokovati gastrološke probleme, a previše vitamina B6 uzrokuje oštećenje živčanog sustava. Ako se pokaže da vam nekog nutrijenta doista nedostaje, npr. kalcija, puno je zdravije obogatiti prehranu mliječnim i drugim proizvodima bogatima kalcijem nego posegnuti za tabletama.

5. Stalno dezinficirate ruke

Dezinficiranje ruku poželjno je i nužno na mjestima kao što su bolnice, no prečiste ruke zapravo nisu “dobre ruke”. Gelovi za dezinfekciju ruku sadrže triklosan koji prema recentnim studijama stvara otpornost virusa i bakterija prema antibioticima. Čitajte deklaracije pažljivo i koristite npr. antibakterijske sapune s najmanje 55 posto alkohola koji će ubiti 98 posto bakterija, ako baš morate.

6. Perete zube nakon svakog obroka

Oprati zube čim nešto prožvačemo može se činiti kao dobra ideja, no bolje je suzdržati se od toga da odmah trčite u kupaonicu. Zašto?

Hrana na zubima može ostaviti kiselinu koja oslabljuje zubnu caklinu, a ako četkate zube dok je caklina oslabljena,a može se dogoditi da sastružete zubnu caklinu, piše Fitnea.

Preporučuje se stoga nakon obroka isprati usta i zube običnom vodom a četkanje ostaviti za večer i jutro. Pri četkanju je bitno činiti to kružnim pokretima što će pospješiti uklanjanje štetnih bakterija sa zuba i između desni.

(Vecernji.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close