Serwer: Referendumi su jasno kršenje Dejtona

Serwer: Referendumi su jasno kršenje Dejtona i iziskivat će snažnu reakciju međunarodne zajednice

Fena

Najavljivani referendumi u Republici Srpskoj predstavljaju politički izazov za suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, te stoga oni predstavljaju jasno kršenje Dejtonskog sporazuma i iziskivat će snažnu reakciju međunarodne zajednice, rekao je, između ostalog, u intervjuu za Federalnu novinsku agenciju Fena i portal Bljesak ugledni američki analitičar i profesor na Univerzitetu “John Hopkins” u Washingtonu Daniel Serwer.

U sklopu obilježavanja 20. godina Daytona više puta je naglašeno da se BiH ponovo nalazi na raskrsnici. Govoreći o tome šta BiH prije svega treba uraditi da konačno ubrza svoj put ka euroatlantskim integracijama, Serwer naglašava da je Bosni i Hercegovini potrebna funkcionalnija i efikasnija vlada, posebno na državnom nivou.

 

– Država je odgovorna za pregovaranje i implementaciju pravne stečevine. Vlast to treba uraditi. Mnogo drugih stvari se može riješiti na entitetskom, kantonalnom i općinskom nivou – kazao je Serwer, koji je ove sedmice bio među učesnicima konferencije na Jahorini “Fokus na reforme: 2020 vizija za BiH”, koju su organizirali Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins Univerzitetu i Američko-bosanska fondacija u saradnji s Ambasadom SAD-a u BiH.

 

Upitan da li na tom putu BiH treba da se fokusira na socio-ekonomska pitanja, kako je predviđeno Reformskom agendom, a da se bar za neko vrijeme pitanja ustavne reforme stave u drugi plan, ili proces reforme ustava u jednom trenutku ponovo treba doći na dnevni red, Serwer kaže kako je mišljenja da “nema puno izbora”.

 

– Pokušali smo tri puta sa Ustavom (aprilski paket, Butmir, Sejdić/Finci). Koja od većih međunarodnih institucija bi to ponovo željela probati? Reformska agenda ima snažnu podršku EU/MMF/Svjetske banke uz podršku SAD. Vidjet ćemo da li će to imati bolji uspjeh. U međuvremenu, političari mogu raditi na ustavnim reformama, što je također neophodno za članstvo u EU. Ne nedostaju stvari koje se trebaju popraviti – rekao je on.

 

Serwer je govorio i o tome kakve reakcije možemo očekivati od Sjedinjenih Država, ali i međunarodne zajednice u cjelini, ako trenutna politička kriza u BiH eskalira na način da se organiziraju referendumi o pravosuđu, odlukama Ustavnog suda BiH?

 

– Prva stvar koja se mora reći da ovi referendumi u jednom entitetu koji se tiču zemlje u cjelini neće imati zakonsku snagu. Ali, oni predstavljaju politički izazov za suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine. Stoga, oni predstavljaju jasno kršenje Dejtonskog sporazuma i iziskivat će snažnu reakciju međunarodne zajednice. Bila bi ozbiljna greška ukoliko se ne odgovori na političke lidere koji vodi Bosnu putem potencijalne destabilizacije – naveo je.

 

Odgovarajući na pitanje kakva je, po njemu, uloga Rusije na Balkanu, posebno u BiH, odnosno da li Rusija postaje faktor nestabilnosti u regionu, te da li na Balkanu, pa i u BiH dolazi do skubljavanja interesa Rusije sa Zapadom, Serwer je ocijenio da Rusija teži da se odvoji od međunarodnog konsenzusa na Balkanu i nastoji podržati dijelove suverenih zemalja, na način kako je uradila u Moldaviji, Ukrajini i Gruziji.

 

– To je destabilizirajuće isto kao i referndumi. Ali, Crna Gora ide u pravom smijeru: Prkosi ediktima Moskve protiv članstva u NATO-u i započinje, po mom mišljenju, povorku preostalih zemalja Balkana u Alijansu, uključujući ne samo Makedoniju i Kosovo, već i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu – zaključio je Serwer.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close