Javne ličnostiM plus

Senad J. Hodović – dobitnik Povelje općine Visoko za životno djelo

DOBITNIK PRIZNANJA “POVELJA OPĆINE VISOKO ZA ŽIVOTNO DJELO” 2015. – Senad J. Hodović, za postignute rezultate i značajan doprinos u oblasti kulture, naučnom i obrazovnom području rada i djelovanja, te afirmaciji općine Visoko.

Senad J. Hodović je rođen 6. juna 1955. godine u Visokom, gdje je pohađao osnovnu školu.

Srednju školu i fakultet završio u Sarajevu.

Po zanimanju je profesor filozofije i sociologije. Diplomirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kod prof. dr. Kasima Prohića na temu Hermeneutika umjetničkog djela i njeno ontologijsko značenje.

U periodu od 1980. do 1986. godine radio je kao profesor u Srednjoškolskom centru u Visokom.

Od 1986. godine obavlja dužnost direktora Radne organizacije za kulturu i obrazovanje, a od 2000. godine direktora Zavičajnog muzeja Visoko.

Pored naučno-istraživačkog rada u struci, aktivnosti i zaštiti afirmacije kulturno-historijskog naslijeđa BiH, između više objavljenih priloga u časopisima vrijedno je spomenuti etnološki esej pod nazivom Novi prilozi za izučavanje tradicije visočkog kožarstva (2003) i tekst Visoko (2004).

Tokom 2008. godine stekao je najviše stručno zvanje u struci – muzejski savjetnik.

Senad Hodović je jedan od stručnih saradnika na izradi velike monografije „Traditional art and crafts in Bosnia and Herzegovina, štampane 2005. godine u izdanju UNESCO-ve kancelarije u Veneciji.

Također, Senad Hodović je koautor poštanske marke iz serije Muzejska građa – muzejski eksponati u izdanju BH Pošte, 2007. godine.

Koautor je stručnog priloga Običaji i predaje visočkog kraja za Monografiju Visoko i okolina kroz historiju II. Autor je priloga za monografiju Omer Pobrić – baštovan sevdalinke (Tešanj 2013) i stručnog priloga Sociološki aspekt mjesta i uloga porodice u zdravstvenoj kulturi stanovništva u organizaciji Federalnog ministarstva zdravlja (Kreševo 2013).

Urednik je i recezent više stučnih izdanja, od kojih treba posebno istaći: Šehidi i poginuli borci općine Visoko 1992-1995. (Visoko 2004), Balkan arms (Sarajevo 2010), Rudari Breza i Alija Sirotanović (Breza 2012), Islamski sakralni spomenici iz osmanskog perioda na području općine Visoko (Visoko 2013).

Senad Hodović je jedan od osnivača i potpredsjednik MKD „Preporod“ Visoko 1990. godine.

Jedan je od osnivača i aktivni član DD „Merhamet“ 1990-1993. godine.

Vakif Medrese „Osman ef. Redžović“ u Velikom Čajnu, Visoko.

Kao pripadnik Armije RBiH, Senad Hodović je bio glavni i odgovorni urednik vojnog časopisa „Press koridor OG 2“ 1994. godine.

Koautor Elaborata „Dan Ze-do kantona“. Dugogodišnji izlagač i promotor na skupnim izložbama likovnih radova amatera u Visokom, Sarajevu, Zenici, Zagrebu, Tuzli, Brezi, Vogošći, Kaknju, Kreševu, Varešu, Gradačcu, Tešnji i drugim gradovima.

Predsjednik Sekcije dobrovoljnih davalaca krvi Visoko u periodu 1991-1994. godine, te je bio jedan od glavnih aktera prihvata, zbrinjavanja i smještaja prvih izbjeglica u Bosni i Hercegovini, velikog broja građana Bratunca i okoline 1992. godine.

Predsjednik Saveza izviđača Bosne i Hercegovine u periodu 1999-2001. godina.

DanOpcine31 DanOpcine30

www.magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close