Šemsudin Mehmedović: Kongres ili konvencija, svakako će SDA biti jača

Za sve ono za što SDP nema hrabrosti kazati nam, zbog čega uopće raspad koalicije koja je garantirala razvoj Bosne i Hercegovine i njen ubrzan put ka EU i NATO Savezu, gotovo svakodnevno nam dolaze pojašnjenja iz Banje Luke, koja se u osnovi mogu svesti na jedan zajednički imenitelj: učiniti sve da se pokaže kako je Bosna i Hercegovina kao zajednica ravnopravnih naroda i građana nemoguća i da kao takva ne treba postojati, kaže potpredsjednik SDA.

Ne istupate često u javnosti, ali ne može se reći da ne reagirate u vrućim vremenima, u situacijama koje obično zovemo tamnim oblacima nad Bosnom i Hercegovinom. Čini se da od Daytona nije bilo teže. Šta Vi kažete?

– Izdaja! Već pola godine neprijatelji Bosne smišljaju načine kako da je porobe. Najnoviji sporazum Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije, a kojima se pridružio i Dagan Čović, napada temelje države Bosne i Hercegovine. Čini se to tako što bi preko zakonodavne vlasti u parlamentu preko ruku poslušnika iz ove tri i iz ostalih stranaka, natjerao izvršnu da pod jaram stavi i sudsku vlast. VSTV, OSA-u, SIPA-u, Graničnu državnu službu, Eletroprijenos BiH, Centralnu banku, PIO Federacije BiH koji treba preuzeti obaveze PIO RS-a, oduzimanje nadležnosti države kod prirodnih resursa, neravnopravnost Bošnjaka i u  FBiH. To je ono što je poznato za sada. I ovo je dovoljno da mobiliziramo sve raspoložive patriotske snage i odgovorimo snažnije no ikada kako bismo ojačali našu Bosnu. No, mene zabrinjavaju više tajni dijelovi ovog sporazuma.

Koji su to tajni dijelovi sporazuma?

– Vrlo je vjerovatno da ova izdaja nije došla iznutra. Mi odavno znamo za koga radi Dodik, manje više se naslućivalo za koga radi Lagumdžija. Sada je već kristalno jasno da od ovog sporazuma najviše koristi imaju retrogradne snage kako u BiH, susjednim zemljama tako i u nekim krugovima međunarodne zajednice za koje Bošnjaci nisu ništa drugo do tumor kojeg treba u potpunosti izolirati i pustiti ga da odumre.

Možete biti precizniji?

– U Srbiji i Hrvatskoj, pored progresivnih, i ka EU i NATO-u okrenutih, još uvijek postoje snage koje ne misle dobro Bosni i Bošnjacima. Nažalost, uvijek se nađe najmanje po jedan Milorad, Dragan i Zlatko, koji više vole tuđe nego svoje.

Ali vinovnici ovog sporazuma tvrde da rješavaju krucijalne probleme zbog kojih je naša zemlja u dugogodišnjoj krizi?

– Njihov problem bi zaista bio riješen. Bosne i Hercegovine više ne bi bilo, a Bošnjaci bi trajno nestali sa ovih prostora. Do sada su Bošnjaci živjeli u svojevrsnom getu. Kao što znate, embargo na uvoz oružja za vrijeme agresije na BiH, vizni režim je bio nametnut jedino Bošnjacima. Jer, bosanski Srbi i Hrvati su na osnovu dvojnih državljanstava sticali pravo slobodnog kretanja puno ranije. Dakle, na sceni je bila neka vrsta diskriminacije. Zatim, još uvijek je na djelu neka vrsta ekonomske diskriminacije kroz nemogućnost prodaje proizvoda van granica Bosne i Hercegovine, putem nametanja strane robe, pogotovu proizvoda iz susjednih zemalja. Na taj način se podrivaju ekonomski temelji BiH, a ovim sporazumom se i finansijski tokovi, kao i prirodni i energetski resursi cijele jedne države stavljaju pod kontrolu dva čovjeka, od kojih jedan javno govori kako mu se gadi Bosna, a drugi, koji za sebe tvrdi da je “slučajni prolaznik” je istodobno i čelnik stranke čiji potpredsjednik kaže da mu je stranka važnija od države.

Nećete valjda ustvrditi da nema odgovornost stranke iz koje dolazite?

– Ima. Ja sam jedan od onih koji nikada ne bježi od odgovornosti i koji misle da bi se SDA trebala u tom smislu zrelije ponašati. SDA, odnosno oni koji javno tvrde da je vode, su po mom mišljenju odgovorni za ovakvu situaciju. Jer, ko je od gotovog napravio veresiju? Ko nas je od vladajuće stranke doveo u opoziciju? Ukazivao sam odmah nakon izbora 2010. godine na tu činjenicu. Trebalo je još tada izvući pouke. Nisu me nešto pretjerano slušali u samom vrhu stranke. Nisam to govorio napamet. Jedan sam od onih koji više od dvije trećine vremena provodim u bazi. Ljudi vole SDA, ali više no ikada osjećaju da SDA treba nov, snažan i odlučan vjetar u leđa.

Jesu li Vaše teze u koliziji sa rezultatima proteklih lokalnih izbora na kojima je SDA odnijela jasnu pobjedu osiguravši 300.000 glasova, 37 načelničkih i 530 vijećničkih mjesta u općinskim vijećima širom BiH?

– SDA je pokazala da je snaga BiH. Ova pobjeda je veoma značajna i drago mi je da sam u jednom značajnom segmentu zajedno sa svojim saradnicima mogao uticati na nju, npr. kada je riječ o izbornoj platformi ili sloganu kampanje. Na drugoj strani, narod je izborom novih – starih načelnika jasno kazao kakvu SDA želi: učinkovitu, novu, modernu, poštenu i snažnu. I na koncu, osim pobjeda zabilježili smo i poraze upravo tamo gdje smo samo nekoliko mjeseci prije imali osigurane pobjede. Neću navoditi općine, ali pokazalo se gdje je pokazano jedinstvo SDA, i posvećenost poslu, tu je pobjeda zagarantovana. Gdje su se upetljali politikanti i mešetari tu se desio odgovor naroda u vidu poraza SDA. Ko bi trebao biti odgovoran za ove, priznat ćete, ne tako bezazlene poraze? Neko bi trebao snositi odgovornost.

Nedavno ste ustvrdili da su i napadi u medijima bili motivirani predstojećim Kongresom SDA? Ili je ipak konvencija? Jeste li kandidat?

– Vjerovatno, kao reakcija na sve što nam se dešava i poticanje promjena u SDA koje se mogu osjetiti, postoje i očekivanja za mojom kandidaturom za predsjednika SDA. Oni kojima je to zasmetalo, kao i unutrašnje jačanje Stranke, pokušali su montirati po ko zna koji put ponovljenu laž o mojoj umiješanosti u “nezakonite radnje” i medijski me diskvalificirati. Bez obzira na njih, odluku o kandidaturi za predsjednika SDA još nisam donio, ali sve su brojniji oni koji me gotovo primoravaju na to, jer žele promjene i pobjedu SDA. Žele ustvari da se vrati novi-stari sjaj SDA.

Izdaja

– Ni Kvisling im nije ravan. Novoj samoproglašenoj koaliciji ništa nije sveto. Ni država, ni narod, ni zemlja, ni sloboda, ni poštenje, ni ponos, niti vjera. Šta bi to drugo moglo biti do izdaja? E, neće više tako moći. Patriote ove zemlje zbijaju redove i vrlo brzo će uslijediti odgovor.

Ponos

– Dosta je više. Udareno nam je na ponos. Sve vrijeme “strahovlade” SDP-a, a sada kada su maske pale i ostalih novih koalicijskih partnera, otirali su cipele o obraz patriota. Na svakom koraku, patrioti Bosne su omalovažavani, šikanirani, prijećeno im je i proglašavani su na pravdi Boga ekstremistima.

Iznad Tešnja sunce sija

– Tamo gdje je SDA, tamo je razvoj. Tešanj je primjer kako to funkcionira kada politika stvori pogodan ambijent za razvoj biznisa. Čak 13 privatnih kompanija iz Tešnja nalazi se među 100 najvećih u BiH.

SIPA je postala podobna

– Izvještaj koji je SIPA dostavila o provjeri kandidata za ministra Radončića je, blago rečeno, čudan. Kako je moguće da jedna takva institucija kakva je Državna agencija za istrage i zaštitu dostavi predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, i Komisiji za izbor VM, izvještaj u kojem sama priznaje da nije u mogućnosti provjeriti istinitost pojedinih navoda kandidata za ministarske i doministarske pozicije?! Pri tome, “ograđujući se” da to nije bila u stanju učiniti “iz objektivnih razloga”. Neko bi ovdje trebao snositi odgovornost, ili čelnik SIPA-e ili prvi čovjek Vijeća ministara, kojemu je takav izvještaj prihvatljiv i normalan. Čini se kako je SIPA, nažalost, postala snažna politička poluga nove parlamentarne većine. Izvještaj koji su dostavili je sa mnoštvom nedostataka i očigledno je kako je urađen pod pritiskom nove političke grupacije.

Po tri miliona za Bevandu, Lagumdžiju i Špirića

Povećanje visine administrativnih taksi za 100 %, povećanje cijene izdavanja ličnih dokumenata i registarskih tablica za nekoliko puta, uzimanje kredita od MMF-a od 23,5 mil. zarad plaća administraciji su elementi zbog kojih predloženi budžet ne može dobiti prolaznu ocjenu jer se nametom na ionako skromni budžet građana BiH pokušava namiriti nedostajući iznos na prihodnoj strani budžeta. Dok u rashodnom dijelu budžeta nedostaju kapitalni izdaci i sredstva za povratak iako postoji Ured za povratak. Rezervisani dio budžeta se uvećava za 248% a to znači da će iduće godine, Bevanda, Lagumdžija i Špirić samovoljno potrošiti po 3 mil. KM bez polaganja računa građanima BiH.

Smanjena su sredstva za Državne agencije i Urede koji su zaduženi za harmonizaciju propisa sa EU i što je najvažnije, smanjena su sredstva za Ministarstvo odbrane i DEI što je jasan pokazatelj da nova parlamentarna većina se samo deklarativno zalaže za EU i NATO dok na ovaj način pokazuju da rade suprotno.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close