Semko Visoko: Nova hala za veću proizvodnju i plasman na strana tržišta

Kompanija “Semko” iz Gračanice kod Visokog, koja se bavi tradicionalnim načinom proizvodnje suhomesnatih proizvoda, izgradila je velike poslovne hale.
– Vrijednost investicije je skoro 3,5 miliona KM. Na placu od pet dunuma sagradili smo modernu halu od 1.750 kvadrata. Plan nam je da uskoro počnemo serijsku proizvodnju naših suhomesnatih proizvoda po kojima smo već poznati u BiH, ali i da proširimo asortiman – kaže Edin Semić, jedan od direktora firme “Semko”.
On navodi da će “Semko”, uz pečenicu i sudžuku, pokrenuti liniju barenih proizvoda.
– Riječ je o salamama, hrenovkama, kobasicama… koje su traženi proizvodi ne samo u BiH nego i šire. Već imamo ozbiljne pregovore s firmama iz Turske. Oni su zainteresirani da kupuju i naše proizvode iz barenog programa i najavili su da će mjesečno uzimati stotinu tona. Radilo bi se po njihovoj recepturi i program bi bio prilagođen za tursko i arapsko tržište – navodi Semić.
On kaže da je uz halu i još 14 dunuma zemljišta, na kojem se može izgraditi nova hala. Napravili su svu infrastrukturu i mogu odgovoriti zahtjevima partnera.
– Nova fabrika moderno je urađeno zdanje sa pogonima za preradu mesa, komorama za skladištenje, kancelarijskim prostorom, velikim parkingom, kolektorima za sunčevu energiju te nizom bazena za prečišćavanje otpadnih voda. Uredili smo i vlastite izvore vode, kojima možemo opslužiti kompletnu proizvodnju. Naši proizvodi se odavno prodaju u objektima “Binga” i “Mercatora”. Cilj nam je da vrlo brzo osvojimo tržište BiH – kaže Semić.

Nova radna mjesta

Semić najavljuje da će, uz skorašnje otvaranje fabrike, otvoriti i nova radna mjesta.
– Za početak, zaposlit ćemo još najmanje 10 radnika. Kako se proizvodnja bude širila, broj zaposlenika će se povećavati – kazao je Semić.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close