Semir Štilić najbolji strani igrač poljske lige

Semir Štilić, nekadašnji veznjak Željezničara, najbolji je strani nogometaš u posljednjih 10 godina, koji je trčao terenima poljske lige. Igrajući za Lech iz Poznana, Štilić je već u prvoj sezoni ponio epitet najboljeg stranog igrača lige, te najboljeg veznog igrača, a njegova ekipa je osvojila naslov prvaka.

Oslobođenje

Najtalentovaniji stranac

I u narednim sezonama je briljirao, a Lech je u evropskim kupovima igrao zapaženu ulogu i to u grupi u kojoj se zajedno našao sa Juventusom, od kojeg nisu poraženi u dvije utakmice, te Manchester Cityem, kojeg su i savladali.

Očekivalo se da Štilić, nakon odlaska iz Poljske, skrasi u nekoj od Liga petice, ali je karijeru nastavio u Ukrajini, gdje su ga navijači Karpatya također proglasili za najboljeg igrača. Trenutno se nalazi u Gaziantepu, zajedno sa Harisom Medunjaninom, gdje nije u prvom planu, ali ne zbog slabe igre

Međutim, kada je u pitanju Poljska, njegovo ime će ostati upisano zlatnim slovima, a za to se pobrinuo portal igol.pl, koji je u konkurenciji 10 igrača, nekadašnjeg reprezentativca BiH, proglasio za najboljeg.

“Desetine stranih igrača igrali su u Ekstraklasi u posljednjih deset godina. Nažalost za većinu njih poljsko prvenstvo bila je samo odskočna daska za dalji napredak u karijeri. Bh. internacionalac Semir Štilić je bio najtalentovaniji stranac koji je imao priliku igrati u Ekstraklasi”, kaže se između ostalog u tekstu, koji dalje navodi:

Izgleao poput umjetnika

“Za razliku od većine igrača koji su trčali poljskim travnjacima Štilić je izgledao poput umjetnika. Lech je sa njim nizao uspjehe i na domaćoj i na međunarodnoj sceni. Ekstraklasa ubrzo mu je postala nezanimljiva i dosadna. Govorilo se o velikim svjetskim klubovima koji su ga željeli angažovati, ali je na kraju za pola miliona eura završio u Karpatyma. Danas igra za Gaziantepspor u Turskoj”, opisale su poljske kolege Semira Štilića, koji je iza sebe ostavio igrače poput Artioma Rudneva (Latvija), Maora Meliksona (Izrael), Jana Muche (Slovačka), Ilijana Micańskog (Bugarska)…

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close