Selafistički borci iz BiH u Siriji: Korijeni iz rata devedesetih

U medijima strane borce u Siriji često prikazuju kao teroriste ili džihadiste povezane sa Al Kaidom. Međutim, stvarnost je mnogo složenija. U mnogim slučajevima, oni u potpunosti prihvataju doktrinu džihada tek kada se nađu na ratištu ili stupe u kontakt sa okorjelim borcima.

Sirijski konflikt mobiliše muslimane širom svijeta u istoj mjeri kao i rat u Avganistanu 1980-ih , Iraku 2000-ih, te BiH 1990-ih. I upravo su ekstremni islamistički elementi na Balkan stigli 90-tih, sa raspirivanjem rata u Bosni, koji je međunarodna zajednica, baš kao i sada Siriju, posmatrala sa strane, sve dok se nije dogodio genocid u Srebrenici. Selafistički dobrovoljci iz BiH, koji sada učestvuju u sukobu u Siriji, upravo su posljedica tog vremena.

Zeničanin Muaz Šabić i izvjesni Abduldžafar, kako je poznat u selefijskim redovima, dvojica su, za sada, poznatih dobrovoljaca iz BiH koji su poginuli u Siriji u borbama protiv režima Bašara Al Asada. I dok se za Abduldžafara ne zna ni ko je ni kada je otišao u Siriju, Šabićeva je porodica znala da ide u Siriju u rat. Njegova majka Nura u medije je iznijela tek njegovu posljednju želju: „Želim da budem šehid.“

Iz BiH prema neimenovanim obavještajnim agencijama u rat u Siriju, a preko kanala iz Turske, otišla su 52 građanina BiH, mahom pripadnika selefijske zajednice. Dvadeset ih je još uvijek na ratištu. Strani mediji navode i Libiju kao jedan od kanala gdje se u tajnosti obučavaju i potom šalju u Siriju.

Uz dvojicu poginulih, postoje podaci i o dvojici ranjenih – Enveru Liliću i Bajri Ikanoviću. Ikanović je 2007. na Sudu BiH pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog pripreme terorističkog napada. Na ratištu je navodno i njegov kolega s optuženičke klupe, Senad Hasanović, koji je u istom predmetu kao Ikanović osuđen na šest mjeseci zatvora.

Vijest o smrti dobrovoljca iz BiH objavljena je i na you tube-u uz prateći tekst koji pojašnjava okolnosti stradanja Šabića i još dvojice boraca navodno iz Sandžaka:

„Krenula je uveče akcija da oslobode zatvor El Safira poznat po zlostavljanju zatvorenika i protivnika režima. Krenuli su bošnjački mudžahidi da brane čast naših sestara, dok mnoga braća sjede na foteljama sa svojim ženama i ne čine ništa poput kukavica, dok se Ummet u Siriji davi u sopstvenoj krvi, došli su da se bore protiv režima Bašara al Asada.“

Priča o dobrovoljcima iz BiH u Siriji čini se više je zaintrigirala medije nego sigurnosne službe u zemlji. I dok su mediji poimenice objavili ko je sve otišao na ratište, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH, Goran Zubac, javnost je obavijestio tek da se stanje prati:

„Ako je naš prioritet borba protiv terorizma, a vjerovatno ta oblast spada u dio tih aktivnosti, onda budite sigurni da niko u SIPI ne spava”, rekao je Zubac.

Radikalizam je postao internacionalan

U praćenje stanja može se ubrojati i saslušanje osam lica koja se povezuju sa odlaskom državljana BiH na ratište u Siriju. Trojica saslušanih su iz Sarajeva, trojica iz Zenice, a dvojica iz Mostara. Kao organizatori spominju se Nusret Imamović, vođa vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, i Dževad Gološ iz Mostara, inače bivši sirijski student. Porodica jednog od boraca prijavila je odlazak Ministarstvu vanjskih poslova BiH, ali je ta izjava, navodno nestala, a potom su im, kako je jedan od članova porodice naveo u izjavi za FTV, i prijetili:

„Navodno, prebacuje ih neki general koji je otišao u pobunjenike. Prebacuje ih da se bore protiv Asada. Djevojčici je rečeno da, ‘ako se tvoj daidža ne povuče iz Ministarstva, imat će problema on, kao i njegova porodica’.“

Poginuli Muaz Šabić je jedan od četvorice selefija koji su svojevremeno imali verbalni sukob s bivšim državnim ministrom sigurnosti, Sadikom Ahmetovićem. Prisjećajući se napada na policijsku stanicu Bugojno, te zgradu Ambasade SAD u Sarajevu, Ahmetović kaže kako ne može biti ravnodušan prema odlascima na ratište, naročito zbog profila osoba koje odlaze, jer je veliko pitanje šta će biti kada se vrate:

„Radikalizam je postao internacionalan i građani BiH su se našli u najspecifičnijoj i najtežoj ratnoj zoni u svijetu, pod okriljem najradikalnije međunarodne terorističke organizacije. Svakako da to može uticati na sigurnost u BiH jer ako imate šutnju institucija koje se time bave, onda je to dodatni problem. Mogao bi to biti i dodatni strah za građane BiH. Osobe koje su vrlo specifične kada je u pitanju njihov profil, koje su spremne nepotrebno izaći izvan BiH i ići u rat, trebaju biti predmet opservacije”, naglašava Ahmetović.

Kako se vjeruje, borci iz BiH su pripadnici zloglasnog fronta Al-Nusra, koji je američka administracija označila kao terorističku organizaciju, povezanu s Al Kaidom. BiH se, navodi Ahmetović, nije izborila s radikalizmom na vrijeme, iako je bilo načina:

„Ponudio sam Vijeću ministara jedan projekt deradikalizacije BiH, gdje bi svoje učešće imalo kompletno društvo, od obrazovanja, vjerskih zajednica, socijalno-odgojnih institucija. Taj projekt je dobio podršku Vijeća ministara. Na određeni način smo bili i obezbjedili sredstva preko međunarodnih donatora. Nailazio sam na određene barijere iz veoma važnih institucija u našoj zemlji iz sektora sigurnosti”, kaže Ahmetović.

Mehmed Bradarić, nekadašnji načelnik Općine Magla,j u okviru koje je bila formirana i jedna od prvih vehabijskih zajednica – Bočinja, danas zastupnik Doma Naroda BiH i član zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost, dobro je upoznat s djelovanjem radikalnih grupa. Kako već sada ne poštuju Ustav BiH I javno pozivaju na distanciranje od institucija, mogli bi po povratku s ratišta biti još radikalniji:

„Ovi su milion puta rekli da ne poštuju sudove ove države, niti institucije, a danas slobodno šetaju. Imaju snagu kada se koncentrišu. Onda se iz tih redova regrutuju i odlaze na ratišta u Siriju. Vraćaju se, ne sa ovozemaljskim idejama, nego idejama sa onoga svijeta. Vidio sam osobu koja je u Siriji rasporila vojnika i izvadila srce. Nisam siguran da takva opasnost ne prijeti ovdje. Oni ne poštuju ustavni poredak BiH. Oni su opasnost i treba ih zbog toga pravovremeno sankcionirati. Zbog toga će BiH u budućnosti imati problema jer se njihove ideje multipliciraju”, upozorava Bradarić.

Ukoliko u BiH ne bude adekvatnog odgovora, postoji opasnost da zemlja opet nađe u žiži javnosti – ili po novim napadima, ili da se dovede u vezu s teroristima. Jer, nije sirijsko ratište jedino na koje su odlazili bosansko-hercegovački dobrovoljci.

Pojedini portali islamske orijentacije odaju počast Almiru Tahiroviću-Nunetu, navodeći ga kao prvog bosanskog šehida u Čečeniji. Tahirović, koji je porijeklom iz Novog Travnika, bio je tokom rata u BiH član odreda El-Mudžahidin, kojeg su činili mahom dobrovoljci iz zemalja islamskog svijeta.

Dženana Halimović – RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close