Seksizam u BiH – svakodnevna i “normalna” pojava

U Bosni i Hercegovini, seksizam, kao vid diskriminacije, gotovo je svakodnevna pojava. Muškom seksizmu žene su izložene na poslu, u institucijama vlasti, na ulici, u javnom diskursu.

Zbog posla koji sada obavlja bivša novinarka Dražena Peranić nije nam mogla u mikrofon ispričati čemu je sve bila izložena u sudnici, u sporu sa svojim bivšim suprugom, inače oporbenim političarem Sejfudinom Tokićem, no ovog se slučaja prisjetila socijalna psihologinja prof. Nada Ler Sofronić

“Sad se prisjećam slučaja novinarke Dražene Peranić koja je vodila parnicu oko podjele bračne stečevine gdje joj je odvjetnik suprotne strane rekao kako bi se mi u BiH trebali vratiti tamo gdje je žena bila prije 300 godina i da je Peranićka ona vrsta žene koja bi, ako treba, čak branila prava gay populacije”, ispričala nam je prof Sofronić, napominjući kakoje to izrečeno u sudnici, dakle u državnoj instituciji.

Vrhunac seksističkog istupa bila je tvrdnja odvjetnika Minadira Aščerića da Dražena “nema nikakva prava oko podjele bračne imovine jer svom suprugu nije rodila djecu“, što je, kako je ustvrdio odvjetnik, “prava uloga žene“.

Brojni slučajevi seksizma

Seksistički istupi nisu rijetkost ni u parlamentima u BiH. Tako je zastupnik SDA Amir Zukić, komentirajući repliku svog kolege Elmedina Konakovića upućenu predsjednici

Skupštine Kantona Sarajevo Mirjani Malić rekao: “…sa ženama se ne isplati pričati i raspravljati, pusti to Konakoviću”, a javnost pamti i izjavu nekada popularnog pjevača, zastupnika Stranke za BiH, Muharema Serbezovskog izgovorenu u bh parlamentu: “Kad žena dobije šamar, zaboravi da ga je uzrokovala.”

Muškim seksizmom, kao vrsti diskriminacije po spolnoj osnovi, mogu se smatrati i prijetnje muškaraca kakve je dožvjela urednica magazina ‘Dani’ Dženana Druško, nakon jednog objavljenog teksta o Muhamedu Aliju Gašiju osuđenom na 17 godina zatvora za organiziranje zločinačke organizacije.

“Ja sam objavila tekst u kojem je navedeno kako Gaši nema nikakvih službenih primanja, a kupuje nekretnine u vrijednosti više stotina tisuća eura u centru Sarajeva. Muhamed Ali Gaši me je pronašao na jednoj plaži na Jadranskoj obali i prijetio mi je zbog tog teksta. Vrlo decidan je bio kad je rekao: “Ako ne prestaneš pisati o meni i mojoj obitelji ja ću krenuti na tebe i tvoje dijete”, kaže Dženana za Deutsche Welle. Dženana je slučaj prijavila policiji, pa je Gaši zbog prijetnji novinarki osuđen na tri mjeseca zatvora.

Mnoge žene ne znaju što je diskriminacija

Sadžida Hadžic iz Fondacije Cure Sadžida Hadžic iz Fondacije Cure

Sadžida Hadžić iz Fondacije Cure kaže kako im žene svakodnevno dolaze i govore im o svojim iskustvima koja često i ne vide kao seksizam, pa ih kao vid diskriminacije ne prijavljuju policiji. “Mi njima jako puno govorimo o samom pojmu diskriminacije s obzirom da jako puno djevojaka i žena u BiH uopće ne zna što je diskriminacija. Tek tada se one sjete slučajeva kada su bile diskriminirane, od slučajeva kada im je dobacivano na ulici, pa do slučajeva seksualnog napastovanja na poslu”, kaže Hadžić. “Sugeriramo im da teže slučajeve diskriminaciji prijave policiji”, kaže Hadžić.

Nada Ler Sofronić kaže kako je u BiH seksizam svakodnevna uobičajna pojava. To je ideologija koja ženu stavlja u inferioran položaj u odnosu prema muškarcu. “Seksizam je postao jedna inkriminirana društvena teorija i praksa. Zahvaljujući feminističkom pokretu seksizam je denunciran kao diskriminatorsku praksu protiv čega se sva demokratska društva moraju boriti, pa tako i bosanskohercegovačko”, kaže Nada Ler Sofronić.

Autor: Milan Šutalo

Odgovorni urednik: Zoran Arbutina

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close