Sekretara Ambasade SR Njemačke Florian Burkhardt posjetio ZDK – Više detašmana za bh firme

Prilikom nedavne posjete posjete Floriana Burkhardta, prvog sekretara Ambasade SR Njemačke Vladi Zeničko-dobojskog kantona, premijer Munib Husejnagić i Ivica Ćurić ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice su u razgovoru sa visokim gostom otvorili pitanje odobravanja detašmana za radnike firmi iz ZDK koje imaju izvozne poslove u njemačkoj.

Navodeći primjer montažerskih preduzeća koja nakon izrade opreme u kantonu moraju naručiocu u Njemačkoj posao zaključiti montiranjem te iste opreme, premijer Husejnagić i ministar Ćurić su prenijeli prvom sekretaru njemačke ambasade u BiH Burkhartu primjedbu oko ograničenog broja detašmana za radnike iz istih izvoznih opreduzeća.

S obzirom da se radi o privremenom angažovanju radnika iz BiH u Njemačkoj zatražena je pomoć njemačke ambasade na otklanjanju ovog problema koji je prvenstveno sadržan u malom broju detašmana.

Prvi sekretar ambasade Njemačke u BiH Burkhardt, koji je istovremeno i rukovodilac ekonomskog odjela u Ambasadi,  je ovom prilikom odgovorio da je sa svoje strane već uputio zahtjev Vladi svoje zemlje da poveća broj odobrenja za radnike bosanskohercego-vačkih firmi koji , na osnovu sklopljenih ugovora preduzeća dviju država, moraju na ograničeni rok biti angažovani na poslovima u Njemačkoj. Burkhardt je naglasio da je pokrenuta inicijativa preko Vlada Njemačke da se ovaj problem riješi u što skorijem roku.

www.magazinplus – Press služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close