BiHPolitika

Šefovi misija EU u BiH: Provesti 14 prioriteta iz Mišljenja EK

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler i šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini sastali su se danas sa članovima Predsjedništva BiH kako bi razgovarali o naporima kojim bi se iskoristio politički zamah za napredak …

… zemlje na putu ka pridruživanju EU, a u svjetlu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Prvi ključni prioritet iz Mišljenja utvrđuje potrebu da se osigura provođenje izbora u skladu sa evropskim standardima.

– Očekujemo da se lokalni izbori nesmetano održe ove godine, uključujući i Mostar, kao i poboljšanja demokratskih procesa i izbornih standarda – kaže se u pisanoj izjavi Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH nakon sastanka sa Predsjedništvom BiH.

EU i dalje ističe da su Bosni i Hercegovini potrebne konkretne ekonomske reforme, kako bi bh. ekonomija bila spremnija za Evropu.

– Spremni smo podržati vlasti BiH u svim reformama koje poduzimaju kako bi unaprijedili modernizaciju zemlje i njenu sposobnost da preuzme obaveze članstva u EU. Uoči samita EU-Zapadni Balkan koji će se održati u Zagrebu u maju 2020. godine, vlasti BiH bi trebale da iskoriste priliku i pokažu spremnost da unaprijede život građana i poduzmu istinske napore na pomirenju i prevazilaženju nasljeđa prošlosti kao neizbježnog dijela procesa pristupanja EU. Uspjeh u ovom poduhvatu važan je kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za cijelu Evropu – naglašava se u izjavi Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

 
(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close