Šef Terenskog ureda Travnik Misije OSCE-a u BiH Cristiano Barale posjetio MUP ZDK

U posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona boravio je šef Terenskog ureda Travnik Misije OSCE-a u BiH Cristiano Barale sa saradnicama, Tanjom Vasiljević i Glorijom Alić.

Tema sastanka bila je sigurnosna situacija na području Kantona, bezbjednost povratnika u pojedinim općinama i, u tom smislu, zajedničke aktivnosti MUP-a i OSCE-a.

“Prošlo je skoro 20 godina od Daytona i situacija u BiH se uveliko popravila, ali ostao je neodgovoren veliki broj, prije svega, političkih pitanja i tu je najveća odgovornost izabranih zvaničnika”, pojasnio je gostima ministar unutrašnjih poslova Rifat Delić.

Policijski komesar Fahrudin Bečirović ocjenio je sigurnosnu situaciju na području Kantona zadovoljavajućom. Ukazao je na povećan broj saobraćajnih nezgoda tokom prošle godine, ali istovremeno i smanjen broj krivičnih dijela.

“Ubistva, silovanja i ostala teška krivična djela koja zabrinjavaju građane rasvijetljena su 100%. Problem predstavlja nedovoljan kapacitet zatvora, tako da je 387 lica sa pravosnažnom presudom još uvijek na slobodi, od toga veliki broj povratnika u vršenju krivičnih djela”, rekao je komesar Bečirović. Cristiano Barale je pohvalio aktivnosti policije i naglasio da je povoljna sigurnosna situacija jedan od razloga zašto je i zatvoren Terenski ured OSCE-a u Zenici 31. decembra prošle godine.

Razgovarano je i o Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja. Riječ je o projektu koji i politički i finansijski podržava nekoliko zemalja, namijenjen je izbjeglicama i interno raseljenim osobama, a OSCE ima ulogu koordinatora prilikom selekcije korisnika. S tim u vezi inicirano je održavanje “Foruma građana povratnika” krajem februara, na kojem bi se razgovaralo o sigurnosti povratnika u različitim opštinama i uporedila njihova iskustva, što bi, na neki način, otvorilo put i novim povratnicima.

S obzirom da Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona već ima iskusta u organizaciji “Foruma povratnika”, predloženo je da se na taj događaj pozovu i predstavnici MUP-a Srednjobosanskog kantona, da bi se upoznali sa načinom organizacije i temama o kojima se razgovara, kako bi mogli da organizuju jedan takav forum i u Srednjoj Bosni.

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close