Kultura

Šećira Ferhatović danas u Vlasenici ukopala dva sina

Među dvadeset i jednom žrtvom iz Vlasenice koje su ubijene 1992. i 1993., a sahranjene danas na memorijalnom mezarju “Rakita” u Vlasenici, ukopana su i dva sina Šećire Ferhatović: Meho i Mirsad.

Njen suprug Bajro je ukopan ranije. Preživio je njen treći sin i tri kćeri.

Mersida Ferhatović, sestra Mehe i Mirsada, rekla je da su njih dvojica zajedno odvedeni iz kuće, te da su i ubijeni zajedno.  

Šećira Ferhatović istakla je da oni nisu nikom ništa bili krivi, niti su bili naoružani, a da su iza sebe ostavili malu djecu. 

Mirsadov sin Muhamed je imao četiri godine kada mu je ubijen otac, a danas naglašava da o tome ne voli da misli jer ga obuzimaju negativne emocije.

– Život mi je time poremećen i nikada neću moći nadoknaditi taj gubitak – rekao je Muhamed Ferhatović.

Fatima Ferhatović, supruga ubijenog Mirsada, navela je da je u vrijeme kada su se dešavala ubistva donesena odluka da samo žene i djeca mogu napustiti Vlasenicu, dok muškarcima između 16. i 65. godine to nije bilo dozvoljeno.

– Nakon toga su nas odvojili i mi smo otišli u autobus. Tada sam zadnji put vidjela muža – kazala je Fatima Ferhatović. 

Današnja 16. kolektivna dženaza i ukop obavljeni su za 21 žrtvu, a njih 18 je ukopano na mezarju “Rakita”. Jedna od žrtava je reekshumirana i premještena iz porodičnog na mezarje “Rakita”, dok su tri osobe ukopane u vlaseničkom mezarju “Močila”. 

Kolektivnu dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Rekao je da se 27 godina čekalo na dženazu, da i ove žrtve konačno nađu smiraj. Od 1992-1995 godine ubijeno je više od 2.500 Bošnjaka, među kojima su bila djeca, žene i stari. Muftija Fazlović je rekao da su istina, pravda i čuvanje vrijednosti života pravi put.

Na mezarju “Rakita” do sada je ukopano ukupno 389 žrtava, a u mjesnim mezarjima oko 1.200. Još se traga za oko 1.000 Vlaseničana.                           

Za ratne zločine u tom dijelu BiH osuđeni su Dragan Nikolić zvani Jenki, Predrag Bastah zvani car i Gora Višković zvani Vjetar. Ostali zločinci i dalje se kreću gradom gdje ih sreću porodice žrtava.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close