SDS : Ukupan dug RS oko 4,7 milijardi KM!

Članovi ekonomskog odbora SDS-a Milica Lakić i Slaviša Kovačević upozorili su danas da je ekonomska situacija u RS krajnje alarmantna, posebno ako se pogleda stanje ukupnog duga RS koji iznosi oko 4,7 milijarde KM, a učešće privrede svega 10,5 posto.

Lakić je na pres-konferenciji rekla da vlast u RS troši više nego zarađuje.

-Raste javna potrošnja i akcenat ove vlade je na novim kreditnim zaduženjima – kazala je ona i ukazala da je procjena otplate ukupnog vanjskog duga RS po odobrenim sredstvima do 2051. godine, a procjena otplate unutrašnjeg do 2030. godine.

Naglasila je da je gornja granica ukupnog duga u odnosu na BDP u visini od 60 posto, a za javni dug ograničenje 55 posto.

-Trenutna struktura ukupnog duga u RS u odnosu na BDP je 53,6 posto, a javnog 43,35 posto, što je alarmantno – rekla je ona i dodala da nova kreditna zaduženja, koja su u pregovorima, u iznosu od 395, 5 miliona evra i 15,4 miliona dolara vrlo brzo će preći dozvoljenu granicu BDP.

-Ako izvještaj Vlade RS-a o dugu RS za 2012. pokazuje da servisiramo svoje obaveze uredno i da smo srednje zadužena zemlja, šta ćemo učiniti kad nam dođu na naplatu i krediti iz grace perioda u iznosu od 45 posto ostatka zaduženja – upitala je Lakić.

Očigledno je, kaže, da aktuelnu vlast u RS to ne brine, jer u navedenom izvještaju za njih vremenski period kreditnih plasmana nije zabrinjavajući, iako su zadužili i buduće generacije.

Navela je i podatak da je od 2008. do 2012. godine vidljivo da dolazi do novih zaduženja RS-a, gdje je učešće novih dugova po ukupnom dugu sa 46 posto poraslo skoro na 73, a učešće javnih preduzeća i IRB-a s 17,10 na 33, 88 posto.

-Sve nas ovo navodi na pitanje da li je trebalo da se uradi dokapitalizacija Balkan Investment banke, i šta mi s tim dobijamo? Da li je ova infuzija dovoljna za njen oporavak ili samo dubioza u kojoj se nalaze – pita ona.

Međutim, po saznanju ekonomskih stručnjaka SDS-a, uslijedit će i nova dokapitalizacija spomenute banke u visini od 30 miliona KM.

Član ekonomskog tima SDS-a Slaviša Kovačević je upitao da li će i ovo za par mjeseci biti slučaj izvlačenja državnog novca kao što su bili primjeri u “Birču“ ili u preduzeću “Mital” Prijedor.

-Svjedoci smo da je iz Birča izvučeno na stotine miliona, iz Mitala ko zna koliko, a to se radi i u Naftnoj industiriji RS – rekao je Kovačević i dodao da je entitetska vlada bez novih impulsa i u privredi, gdje su izostale mjere odgovornosti za brojna državna preduzeća, koji gomilaju samo gubitke.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close