BiHPolitika

SDP: Tražimo od SDA da pokrene smjenu Fadila Novalića

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Tražimo od SDA da pokrene smjenu Fadila Novalića

 

Socijaldemokratska partija BiH javno traži od Stranke demokratske akcije da pokrene postupak smjene premijera FBiH Fadila Novalića.

 

Šteta koju Novalić nanosi državi nije pitanje odnosa opozicije i vlasti, već pitanje odgovornosti prema državi. Zato tražimo od onih koji su ga postavili, da ga i smijene.

 

Svakome je jasno da je svaki novi dan, koji Novalić provede na funkciji premijera FBiH, nepopravljiva šteta za sve građane. Niz tvrdnji koje je Novalić izgovorio u sinoćnjem televizijskom nastupu ispod su svakog nivoa javne komunikacije i predstavljaju vrijeđanje inteligencije građana FBiH.

 

Njegove opaske o ishrani i zlatnim kašikama predstavljaju vrhunac bahatosti i odrođenosti nosioca najviših javnih funkcija od stvarnosti u kojoj žive milioni ljudi u BiH. Posebno smo iznenađeni tvrdnjom premijera Novalića kako je Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH “donio SDP zbog izbornih kalkulacija”.

 

Ovaj Zakon, kao i svaki drugi, usvojio je Parlament FBiH i za njega su glasali i zastupnici Novalićeve SDA. Zakon je pripreman i usaglašavan tri godine u uskoj saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, Vrhovnim sudom FBiH, Federalnim tužilaštvom te predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH. Radi se o ključnom zakonskom rješenju kojim se stvara čvrst, moderan, učinkovit i ustavan okvir za borbu protiv sistemske korupcije i organiziranog kriminala u FBiH.

 

Obaveza Vlade FBiH i premijera Novalića je da osiguraju provedbu ovog zakona, umjesto što rade sve ne bi li on ostao mrtvo slovo na papiru, kako bi se na taj način zaštitili kriminalci i stranački tajkuni bliski Novaliću i njegovoj SDA.

 

Mi, u SDP-u, istrajat ćemo u borbi za primjenu ovog i niza drugih antikorupcionih zakona koje Novalićeva Vlada odbija provoditi. Pravna država će kad-tad pobijediti privatnu državu, koju prave Novalić i SDA.

sdp.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close