SDP poziva građane na proteste

Država Bosna i Hercegovina pamtit će jučerašnji dan kao dan kad su državni parlamentarci pokazali svoje pravo lice. Sramotno je iskorištavanje situacije u kojoj se građani bore za prava njihove djece na identitet, na 13 brojki JMBG, a umjesto traženja odgovora kako da im to omogući, pojedini poslanici poturaju priču o nacionalnoj ugroženosti.

Sramotne su izjave pojedinih zastupnika PS BiH  o tzv. bošnjačkoj uroti protiv Srba.

Sramotno je bježanje iz zgrade PS BiH u kojoj uredno imaju radne knjižice i uživaju sve blagodati koje funkcija nosi.

Očigledno je da nastavka 49. sjednice Predstavničkog doma PSBiH  neće biti jer, navodno ugroženi,  poslanici traže evakuaciju iz zgrade PS BiH ispred koje prosvjedujuju građani.

KO SDP USK iskazuje potporu odgovornim poslanicima PS BiH, podržava građane koji prosvjeduju, te u ime roditelja djece bez matičnog broja poziva sve građane  USK da se dostojanstveno pridružimo građanima Sarajeva u iskazivanju podrške za donošenje konačnog Prijedloga zakona o JMB.

Bebe ne ugrožavaju nikog, gospodo. Djeca su naše bogatstvo. I  svi smo mi Belmina, stoji u saopćenju premijera USK-a Hamdije Lipovače.

Njegov partijski kolega i aktuelni premijer ZDK-a Fikret Plevljak otišao je korak dalje u “organizaciji” te osigurao i autobuse za prijevoz demonstranata iz Zenice u Sarajevo.

Nešto više od stotinu građana Zenice danas se okupilo ispred zgrade Općine Zenica, odakle su mirnom protestnom šetnjom skrenuli pažnju na problem u vezi sa donošenjem zakona o JMB i tako se solidarisali sa bebama koje nemaju jedinstveni matični broj.

Organizator protesta Emir Serdarević kazao je kako je cilj jasan, a to je identitet.

“Svako zaslužuje pravo na identitet i na JMB. Nažalost, odziv nije onakav kakav je na Facebooku, ali nas ima dovoljno da pošaljemo jasnu poruku odgovornima”, kazao je Serdarević.

Protestnoj šetnji od zgrade Općine, preko Trga Alije Izetbegovića, do zgrade Vlade ZDK pridružio se veliki broj slučajnih prolaznika, ali i majke sa svojim bebama.

Nakon što su građani stigli pred zgradu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, obratio im se premijer ZDK Fikret Plevljak.

“Ja vas doista podržavam u ovim protestima i uredu je ovo što radite”, kratko je kazao premijer, te pozvao nekoliko učesnika šetnje na razgovor kako bi im pomogao ukoliko je to moguće.

Nakon razgovora saopćeno je da je premijer osigurao autobus za Sarajevo koji će krenuti u 13,30 ispred zgrade Vlade u Zenici. Zeničani se nadaju da će na ovaj način pomoći u postizanju zajedničkog cilja i da će pokazati solidarnost sa građanima u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Saopćenja SDP BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close