BiHPolitika

SDP: Potvrđeno više od 90 lista za vijećnike i 38 kandidata za načelnike

Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj sjednici je potvrdio većinu lista kandidata za vijećnike, odbornike, načelnike i gradonačelnike za predstojeće lokalne izbore u BiH, saopćeno je iz ove stranke, prenosi novinska agencija Patria.

Potvrđeno je više od 90 lista za vijećnike i odbornike za općinska i gradska vijeća širom BiH, te 38 kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika. Na listama SDP BiH, u skladu sa opredjeljenjem partijskih organa, zastupljeno je više od 40 posto mladih i 40 posto žena, čime je SDP ponovo podigao demokratske standarde u bh. političkom životu.

Glavni odbor SDP BiH još jednom je pozvao vladajuću koaliciju na državnom i federalnom nivou da što hitnije građanima i javnosti objavi Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Kako se radi o proširenom aranžmanu većem od milijardu KM, koji će politiku javnih finansija naše zemlje odrediti u narednih 13 godina i koji će otplaćivati građani, izuzetno je važno da se sadržaj ovog Pisma objavi. Upravo iz tih razloga su zastupnici i delegati SDP BiH u Parlamentu BiH i FBiH tražili održavanje vanrednih sjednica, kako bi građanima bilo predočeno Pismo namjere.

Vladajuća koalicija mora shvatiti da svako zaduženje treba biti transparentno, odobreno u Parlamentu i direktno vezano za finansiranje konkretnih reformskih projekata u cilju ekonomskog razvoja države. Praksa trenutne vlasti da se sve ključne odluke kriju od javnosti mora se hitno prekinuti, stoji u saopćenju SDP BiH.

Klub Srba u Domu naroda FBiH se mora popuniti

Data je i puna podrška delegatima SDP BiH iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH u njihovim naporima za konačnim popunjavanjem Kluba Srba u ovom Domu. Krajnje je vrijeme da se ovaj Klub popuni u skladu sa Ustavom FBiH, kako bi se i srpskom narodu omogućila potpuna institucionalna ravnopravnost, koja je zagarantovana Ustavom. Ukoliko se to ne desi, postoji realna opasnost da se u pitanje dovede legalnost trenutne vlasti u FBiH, kao i svih zakona i drugih akata koje je usvojio Parlament FBiH.

Ništa manje važna nije ni činjenica da se ovakvim odnosom pogoduje politici negiranja prava Bošnjaka i Hrvata u bh. entitetu Republika Srpska.

Poziv Tužilaštvu BiH zbog odnosa vlasti u RS prema pravima Bošnjaka

Glavni odbor SDP BiH poziva vlasti u RS da bez odlaganja prekinu diskriminaciju bošnjačke djece i povratnika te dozvole upotrebu naziva bosanski jezik. To je elementarna civilizacijska obaveza vlasti ovog entiteta. Glavni odbor SDP BiH smatra kako u ovom slučaju postoje elementi krivične odgovornosti, zbog nepoštivanja presude Ustavnog suda BiH, te je pozvano Tužilaštvo BiH da reagira u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close