SDP: Imenovanja četničkog vojvode i HDZ-ovog državnog revizora nastavak je podjele BiH

Imenovanje deklarisanog četničkog vojvode Nikole Poplašena za člana Upravnog odbora državne Agencije za visoko obrazovanje i HDZ-ovca Dragana Vrankića za glavnog državnog revizora, predstavlja novu uvredu velikom dijelu građana BiH

 

SDP BiH je ogorčena ovim imenovanjima, izglasanim od strane SDA, HDZ, SDS i DF koalicije, i ovo predstavlja još jedan čin procesa kojim trenutna vladajuća koalicija nastavlja sa daljom destrukcijom Bosne i Hercegovine. Ako su ova imenovanja dio svehvaljene Reformske agende, onda samo možemo nagađati kakvi nas još reformski procesi očekuju i kakav će uticaj ti procesi imati na opstojnost naše države i njenih institucija.

 

Osoba, koja se javno deklarisala kao pripadnik zločinačke organizacije, postavlja se na poziciju koja direktno odlučuje o visokom obrazovanju u BiH. Kakva se to poruka onda šalje studentima i mladim ljudima, uopšte?  Osim toga, ovo je i veliki šamar žrtvama posljednjeg rata, jer je poznato da su neke od najstrašnijih zločina činili upravo pripadnici četničkog ravnogorskog pokreta.

 

Imenovanje Dragana Vrankića predstavlja dodatnu potvrdu toga da HDZ, uz saglasnost SDA, preko svojih kadrova želi kontrolisati sve državne finansijske tokove, kako bi, upravo finansijski, imali nesmetan prolaz ka formiranju trećeg entiteta u BiH.

 

Kako inače objasniti činjenicu da je na ovo mjesto imenovan Vrankić, koji je opterećen mnogim finansijskim aferama i koji je u proteklih 20 godina obavljao niz političkih funkcija u ime HDZ BiH, a sada se imenuje na poziciju koja je nespojiva sa bilo kakvom stranačkom pripadnošću? Podsjećamo javnost da Ured za reviziju institucija FBiH već duže od deceniju vodiBranko Kolobarić, kum Dragana Čovića. Sada se po istom scenariju pod punu kontrolu ove stranke želi staviti i državni Ured za reviziju.

 

SDP BiH će se protiv ovih imenovanja boriti svim sredstvima i zajedno sa akademskom zajednicom i ostalim patriotskim strankama raditi na zasutavljanju daljne destrukcije BiH, koja je u posljednje vrijeme uzela maha. Pozivamo, prije svega, akademsku zajednicu, ali i sve ostale građane da bojkotuju rad Agencije za visoko obrazovanje, sve dok u njenom Upravnom odboru bude sjedio četnički vojvoda, stoji u saopćenju SDP-a.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close