-TopSLIDEBiHPolitika

SDP BiH nikada neće biti opozicija interesima države, nego lošoj vlasti

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST          

SDP BiH nikada neće biti opozicija interesima države, nego lošoj vlasti

Na sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH u Zenici, najviše vremena članice i članovi Glavnog odbora posvetili su raspravi o najvećoj političkoj i institucionalnoj krizi u BiH, te razgovorima o izmjenama Ustava i Izbornog zakona. 

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić informisao je članove o razgovorima koji se vode između stranaka u BiH i međunarodnih aktera, vezano za izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Članovi Glavnog odbora pružili su podršku odlučnoj akciji odbrane ustavnog poretka BiH pred blokadom i nasrtajima na institucije Bosne i Hercegovine koju poduzimaju predsjednik SDP BiH i članovi rukovodstva koji učestvuju u tim procesima.

Glavni odbor je dao podršku da se, nakon alarmiranja Socijaldemokratske grupa stranaka u Evropskom parlamentu, nastavi sa uvezivanjem opozicionih stranaka na unutrašnjem planu pred razgovore o Izbornom zakonu i ustavnim promjenama.

SDP BiH je najglasnija opozicija aktuelnoj vlasti koja se uopće ne brine za svoje građane, ali SDP BiH nikada neće biti opozicija državi BiH i interesu njenih građana. 

Zato će SDP BiH nastupiti državnički i komunicirati sa svim akterima orijentiranim ka očuvanju ustavnopravnog poretka, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.Za SDP BiH nema dvojbe oko opstojnosti, sigurne budućnosti i demokratskog ustroja države, nasuprot srednjovjekovnim pretpostavkama o etnofeudima i liderima naroda. 

Blokade od strane SNSD-a moguće su zbog slabosti institucija. Stoga, SDP BiH želi vratiti razgovore u državne institucije, poput Parlamenta BiH.

SDP BiH ostaje nezaobilazan faktor pregovora o izmjenama Ustava u Parlamentu BiH, a kao ključna multietnička stranka i garant očuvanja multietničke supstance u BiH obavezuje se na aktivnu ulogu u odbrani države Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close