PolitikaZDK

SDA ZDK: Kasumović koči projekt od kojeg bi Zenica i Zeničani imali najviše koristi

SAOPĆENJEZA JAVNOST

Kasumovićkoči projekt od kojeg bi Zenica i Zeničani imali najviše koristi

Kada su predstavnici Kantonalne bolnice u Zenici i njemačkekorporacije D.Med Healthcare AG u februaru ove godine potpisali ugovor oizgradnji odjela Interventne kardiologije, u ovoj zdravstvenoj ustanovi supočeli odbrojavati dane do početka izgradnje, jer je ugledni njemački partnerimao novac, projekt i sve što je bilo potrebno da savremeni odjel primi prvepacijente za nešto više od godinu dana. Niko tada nije slutio da će projektzaustaviti političke ucjene i opstrukcije upravo iz grada u kojem je planiranaizgradnja centra.

-Meni je to naumpalo i otišao sam u grunt, predao dokumente iuknjižio zemljište na Grad Zenicu – priznao je zenički gradonačelnik FuadKasumović pred kamerom lokalne televizije, obrazlažući kako je došlo do toga dakao vlasnik zemljišta i nekretnina u krugu Kantonalne bolnice bude upisan GradZenica.

Iako je zenički Kantonalni sud poništio upis i predmet vratio naprvostepeni postupak, gdje će imovina vjerovatno biti upisana na KBZ koja 60godina gazduje, upravlja i uredno Gradu plaća obaveze po osnovu raznih naknada,između ostalih i KGZ-a, zbog kojeg je Kasumović ne tako davno htio da imblokira račun, ostat će to velika mrlja i jedna od najstrašnijih epizoda ubjesomučnoj kampanji koju bivši SDA-ovac vodi protiv svojih dugogodišnjihstranačkih kolega i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Jer, nije Kasumovićzaustavio samo projekt Interventne kardiologije u čiju je izgradnju i opremanjenjemački partner spreman investirati 7,5 miliona KM, nego i još dva projektajavno-privatnog partnerstva – “gama nož” i “hemodijaliza”,kao i generacijski projekt energetske efikasnosti vrijedan 11 miliona eura,koji bi od KBZ-a trebao napraviti moderni klinički centar.

No, vratimo se projektu Interventne kardiologije. U vrijeme kad sukardiovaskularna oboljenja jedan od vodećih uzroka prerane smrtnosti, opremanjeovog odjela nameće se kao nasušna potreba, a podatak da je najveći brojpacijenata koji trebaju usluge interventne kardiologije za područje FBiH upravoiz Zeničko-dobojskog kantona, dodatni je znak za uzbunu. Prema podacima KBZ-a,dnevno se prema drugim centrima koji pružaju ovu uslugu upućuje 6-10pacijenata, a značajan broj pacijenata umire ili ostaju trajni invalidi zbognemogućnosti pravovremene intervencije u udaljenim centrima, prije svega Tuzlii Sarajevu, jer je u takvim situacijama važna svaka minuta. Izgradnja novogodjela omogućila bi Kantonalnoj bolnici u Zenici primjenu procedure“zlatnog sata”, a u ovoj ustanovi bi se izvodile procedurekoronarografije, koronarne angioplastike, balon dilatacije, ugradnja stentova,tretmani na zaliscima i valvuloplastika, kao i druge sofisticirane procedure ito po palicom njemačke korporacije D.Med Healthcare AG. I što je vrlo važno,usluge bi bile dostupne na uputnicu i osiguranici iz ZDK ne bi imali nikakvedodatne troškove, a imali bi uslugu u svojoj bolnici i bili u blizini svojihporodica.

Nažalost, to očito nisu dovoljni argumenti da uvjere Kasumovića daprestane s ucjenama i završi pravosudnu sagu oko upisa vlasništva nad imovinomunutar kruga bolnice u kojoj su se decenijama liječili stanovniciadministrativnog područja od Kupresa do Doboja, tako da zemljište nisu kupovalisamo Zeničani.

Iako je izvjesno da će Kantonalna bolnica dobiti pravnu bitku, jerje, prema obrazloženju, prvostepeni sud kod upisa pogrešno i nepotpuno utvrdiočinjenično stanje, žalosno je što se bespotrebno gubi dragocjeno vrijeme.

-Način rješavanja ovog problema jeste povlačenje zahtjeva za upisvlasništva od strane Grada Zenice. Time bi se Kantonalna bolnica mogla odmahupisati kao vlasnik i nastaviti ubrzanu realizaciju svih ovih projekata ili dačekamo odluku suda – kazao je prvi čovjek KBZ-a dr. Rasim Skomorac.

Za pretpostaviti je i da strpljenje investitora ima granicu, ali ida bi mnogi drugi gradovi objeručke prihvatili da dobiju interventnukardiologiju. Jer, ovakvi projekti donose investicije i radna mjesta, a ujednosu i osnova za nova ulaganja u budućnosti.

Ukupna vrijednost projekta energetske efikasnosti i tri projektajavno-privatnog partnerstva, uključujući Interventnu kardiologiju, iznosi višeod 41 milion maraka, a najveću korist bi imao upravo grad Zenica u kojem živisvaki treći stanovnik Zeničko-dobojskog kantona. Zenica bi samo od porezaušićarila oko 7 miliona maraka, među izvođačima bi sigurno bile i firme izZenice, a bolnica i njenih 1.650 zaposlenih, od kojih je više od 1.500 izZenice, dobili bi sigurniju perspektivu i bili mnogo bliže statusuuniverzitetsko-kliničke bolnice. Na kraju, preduzeće Zenica-gas dobilo bimilion maraka za izgradnju sekundarnog gasovoda do KBZ-a, što je izuzetno važnoi s ekološkog aspekta, jer će nova toplana umjesto uglja koristiti gas, adomaćinstva na trasi gasovoda mogla bi se priključiti na gasnu mrežu.

     PRESS SLUŽBA KO SDA ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close