SDA prihvatila ministarsku poziciju u Vladi RS-a

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije u četvrtak je na sjednici odlučilo da prihvati jedno ministarsko mjesto u novoj Vladi Republike Srpske. Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je nakon sjednice da SDA smatra da treba da bude dio Vlade RS-a jer je to interes onih koji su glasali za SDA u u RS-u – da budu predstavljeni i u izvršnoj vlasti i da se putem tog ministarstva i Vlade štite interese onih koji su za njih glasali.

Tihić je kazao da je njihov kandidat za poziciju ministra trgovine i turizma dr. Dževad Mahmutović i da se radi o dosta važnom ministarstvu koje obuhvata kako poslove trgovine i turizma, tako i poslove inspekcije, robnih rezervi itd.

Predsjedništvo SDA je na sjednici razmatralo pitanje provođenja presude „Sejdić – Finci“ i stav stranke je da se mora ispoštovati rok koji je dala Evropska komisija i da se mora koncentrisati na suštinu presude – a to je uklanjanje diskriminacije u odnosu na kategoriju „ostalih“.

– Sva ostala pitanja – ravnopravnosti itd. ostavljamo za neke druge razgovore kada ćemo cjelovito razmatrati i pitanje ravnopravnosti i Bošnjaka, Hrvata, Srba i svih ostalih – kazao je Tihić.

Predsjedništvo SDA je također usvojilo program stranke u vezi sa popisom stanovništva.

Komentirajući istupanje iz HSP-a predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, predsjednik SDA je kazao da je situacija u FBiH već dovoljno zakomplicirana i da se radi o poznatoj činjenici da između predsjednika FBiH i stranke koja ga je delegirala postoje određeni nesporazumi i da je bilo pitanje dana kada će ti nesporazumi eskalirati i biti javno saopćeni.

fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close