SDA prevazišla i KGB: Mrtav čovjek prijavio Džihanovića!?

Lista tri kandidata za sudije Ustavnog suda FBiH iz Predsjedništva FBiH, iako usaglašena, ni jučer nije otišla u parlamentarnu proceduru.

Saznajemo da je predsjednik FBiH Živko Budimir, prije nego što je jučer otputovao u Južnu Koreju (!?), potpisao odluku da se za sudije Ustavnog suda FBiH imenuju Šahbaz Džihanović, Mladen Srdić i Dragica Dragičević, ali je svom kabinetu dao nalog da ova lista ne ode u proceduru dok se ne izvrše provjere Džihanovića u Tužilaštvu BiH.

Laž i falsifikat

A „provjere“ na koje je Budimir, svjesno ili ne, nasjeo pokrenute su nakon podvale SDA, koja putem svojih paraobavještajnih struktura pokušava blokirati smjenu svojih ministara i funkcioniranje Federacije.

Ovaj put, kako je to pokazalo naše istraživanje, SDA je prevazišla i sebe i zloglasni KGB. Naime, Amir Zukić i Asim Sarajlić podmetnuli su Budimiru informaciju kojom se želi diskreditirati Džihanović, inače sudija Suda BiH.

Prema dokumentima koji su u posjedu našeg lista, Zukić i Sarajlić su dostavili Budimiru dopis s potpisom izvjesnog Ramiza Sejdića, nastanjenog u ulici Alibega Firdusa u Sarajevu, u kojem je navedeno da je Džihanović, dok je bio u konzulatu BiH u Njemačkoj, dijelio bh. pasoše mudžahedinima i Sandžaklijama.

Sejdićev dopis poslan je Budimiru iz Centrale SDA, a protokoliran je u Predsjedništvu FBiH 19. februara. No, kako ekskluzivno saznajemo, navedeni Ramiz Sejdić iz ulice Alibega Firdusa preselio je na ahiret 16. februara, dakle, tri dana ranije. Da je tako, potvrđuje i faksimil internet-stranice Pokopnog društva “Bakije” u Sarajevu.

Jučer smo kontaktirali i Sejdićevu porodicu, a osoba koja se predstavila kao njegov sin, vidno potresena zbog informacije koju je od nas čula, kazala nam je da je “nemoguće da se to dešava”.

 

Materijal za istragu

– Moj otac je bio estradni umjetnik. Nije se uopće bavio ovim o čemu pričate. Ne znam više šta da vam kažem – rekao nam je i dodao da je još u žalosti.

Ova afera, koja prerasta u materijal za istražne organe, a kojom se želi blokirati cijela Federacija samo zbog toga što SDA više ne može biti u vlasti, pokazuje dokle seže i na šta je sve spremna paraobavještajna mreža te stranke. Pokušaj diskreditacije osoba koje čak i ako su sudije državnog suda koje su prošle sve provjere i domaćih i stranih institucija ozbiljna je opasnost po stabilnost države.

Mnogi sada sumnjaju da ovakve metode pakovanja, ucjene i trgovine predstavljaju sistem po kojem je SDA vladala više od 17 godina. Sada, kada gube tu vlast, spremni su da izvuku i podvale i falsifikate, montirane afere i procese da bi okaljali one koji im se nađu na putu. Sudija Džihanović je samo jedna od meta tog parastranačkog aparata.

 

Obaviještene sve institucije

“Avazovo” otkriće o neviđenom činu jedne političke stranke, koja je putem svojih paraobavještajnih struktura spremna podmetati časnim osoba poput aktuelnog sudije Suda BiH Šahbaza Džihanovića, zaprepastila je jučer bh. javnost.

Informacija o ovom opasnom presedanu SDA jučer je proslijeđena svim nadležnim institucijama, zatim ambasadama u BiH, kao i institucijama EU te OHR-u.

REAKCIJE

Američka ambasada u Sarajevu:

Prestati s opstrukcijama

Iz Američke ambasade u Sarajevu jučer su uputili saopćenje u vezi s nužnosti popune Ustavnog suda FBiH.

– Pridružujemo se predstavnicima međunarodne zajednice u pozivu političkim strankama da ne zloupotrebljavaju ustavne mehanizme da bi paralizirali i opstruirali funkcioniranje Ustavnog suda FBiH u punom kapacitetu. Već predugo postoji određeni broj upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu Federacije BiH, posebno u Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, što sprečava efikasno funkcioniranje Federacije BiH – naveli su iz Ambasade SAD-a.

Kako su istakli, odavno apeliraju da se ove pozicije popune, kao što su u decembru prošle  godine naglasili i direktori Vijeća za implementaciju mira.

– Tokom nekoliko godina, čak i prije imenovanja sadašnjih dužnosnika, predsjednici i potpredsjednici su u različitim periodima opstruirali proces imenovanja. Davno je trebalo  listu kandidata koju je odobrilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH proslijediti u Dom naroda Federacije BiH na glasanje – kaže se u saopćenju Američke ambasade.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi:

 

Zloupotreba ustavnih mehanizama

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi (Renzo Daviddi) izrazio je zabrinutost povodom razvoja događaja u vezi s popunjavanjem Ustavnog suda FBiH. On je apelirao na predsjednika FBiH Živka Budimira da u dogovoru s potpredsjednicima FBiH i relevantnim političkim strankama osigura da Federacija što prije dobije potpuno funkcionalnu Vladu.

– Od fundamentalnog značaja je da FBiH ubrzo dobije potpuno funkcionalan Ustavni sud. Predsjednik Budimir, u saglasnosti s potpredsjednicima FBiH, a potom i Parlamentom, imaju jasnu ustavnu obavezu da osiguraju, bez daljnjeg odlaganja, prijedlog i imenovanje preostalih sudija Ustavnog suda da bi postao potpuno operativan te da bi bio u mogućnosti odgovoriti na pitanja vitalnog nacionalnog interesa – navodi se u saopćenju Davidija.

On je naveo da Delegacija EU od predsjednika Budimira i relevantnih političkih stranaka očekuje da se pridržavaju uobičajenih demokratskih standarda i ne opstruiraju demokratske procese te ne zloupotrebljavaju ustavne mehanizme.

Poruka iz OHR-a:

 

Bez opstrukcija imenovati sudije Ustavnog suda FBiH

Za sada je apsolutno neophodno da predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, zajedno s dva potpredsjednika, a nakon toga i s domovima Parlamenta FBiH, poduzme potrebne aktivnosti u cilju popunjavanja upražnjenih pozicija da bi Ustavni sud FBiH mogao funkcionirati u punom kapacitetu.

Izjavio je ovo za “Avaz” portparol Ureda visokog predstavnika Oleg Milišić, prenoseći stav OHR-a. Inače, visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) u prekjučerašnjem reagiranju saopćio je da od svih političkih aktera očekuje da “odmah omoguće imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH te da se suzdrže od bilo kakvih opstrukcija njihovog imenovanja”.

– Snažno bih sugerirao da stranke veoma pažljivo razmisle prije nego što postupcima paraliziraju sistem – poručio je Inzko.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close