-TopSLIDEBiHPolitika

SDA poručila HDZ-u: Trećeg entiteta neće biti

SDA odbacuje kao neprihvatljive stavove iznijete na 7. zasjedanju HNS-a kojim se zagovaraju dodatne etničke i teritorijalne podjele u BiH.

SDA nikada neće pristati na dalje podjele BiH

 

SDA odbacuje kao neprihvatljive stavove iznijete na 7. zasjedanju HNS-a kojim se zagovaraju dodatne etničke i teritorijalne podjele u BiH.

SDA nikad neće prihvatiti nikakve ustavne reforme koje bi državu vodile u dalje podjele. Moguće su samo one reforme koje će reintegrirati BiH i takvu je reintegriranu voditi u EU, te kojima će se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana na cijeloj terotoriji BiH.

U procesu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u Strassbourgu po predmetu Sejdić – Finci,  vođenom uz medijaciju Evropske komisije, koji je imao zadatak osigurati ravnopravnost građana koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, sve probosanske stranke iskazale su iskrenu spremnost, da osim ispunjavanja uslova presude povedu računa i o poziciji Hrvata kao najmanje brojnog konstitutivnog naroda pri izboru članova Predsjedništva BiH.

Međutim, HDZ BiH je uporno odbijao sva ponuđena rješenja, kojima bi utjecaj bosanskohercegovačkih Hrvata pri izboru člana Predsjedništva bio osiguran bez dodatnih podjela.

I jučerašnji stavovi HNS-a su na tragu takve politike, politike nerealnih maksimalističkih zahtjeva koji potkopavaju ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine uspostavljenu Dejtonskim mirovnim sporazumom.

HDZ očigledno ne želi ništa drugo osim podjela, i na taj način nas udaljava od institucionalnih rješenja koja bi bila korisna i za hrvatski narod. Trećeg entiteta i “administrativno-teritorijalnog” preustroja koji zagovara HNS neće biti.

sda.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close