BiHPolitika

SDA ponudila SBB-u koaliciju na državnom i federalnom nivou

Delegacije SDA i SBB-a razgovarale su danas u Sarajevu o procesu formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora, te dosadašnjem radu i rezultatima. Sastanku, koji je trajao više od dva sata, nisu prisustvovali stranački lider Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić.

“Detaljnije smo pravili analizu dosadašnjeg rada ove dvije stranke koje su u koaliciji u kantonima, te na federalnom i državnom nivou. Prošli smo kroz određene rezultate vlada koje vode SDA i SBB. Zadržali smo se na odreženim problemima i neposrazumima koji su bili na nivou FBiH i nekih kantona”,  rekao je nakon sastanka zamjenik predsjednika stranke Adil Osmanović.

Kako je istakao, SDA je ovom prilikom predstavila SBB-u svoje programske principe i ciljeve zajedničkog djelovanja u periodu 2018-2022, te očekuje da rukovodstvo SBB-a razmotri ovaj dokument i donese konačne odluke.

“Ono što smo mi ispred SDA predložili, u skladu sa zaključcima Predsjedništva stranke, a to je da bismo voljeli da se formira jak probosanski blok na državnom nivou, u koji bismo voljeli da uđe SBB, kao i na federalnom nivou, a vidjeli bismo kako se stvari mogu dešavati u kantonima. Delegacija SBB-a nas je informisala da su oni već napravili značajne iskorake u nekim kantonima i da tu sada ne žele da mijenjaju svoje stavove”, kazao je Osmanović.

On je potvrdio da, osim SBB-a, probosanski blok bi trebalo da podrazumijeva i Bh. blok, oko kojeg su okupljene SDP BiH, DF i Naša stranka.

“Mi bismo voljeli da pored lijevih stranaka tu bude i SBB. Moramo napraviti jak bosanski blok, posebno kada je u pitanju državni nivo jer vidimo politiku koja dolazi iz Banjaluke. Voljeli bismo da se između sebe politički ne trošimo, kada su u pitanju bh. stranke, te da tu enetgiju usmjerimo ka evropskim i evroatlantskim integracijama, što, podrazumijevamo da su naši programi identični i sa lijevim blokom i sa SBB-om”, naveo je Osmanović.

osmanovic-djapo

Predstavnica SBB-a Edita Đapo navela je da se ova stranka kurtoazno odazvala pozivu SDA, te da je tokom sastanka prezentovan program SDA.

“Naravno, zadržali smo se i razjasnili određene stavke koje opterećuju odnose između ove dvije stranke. Dobili smo poziv od SDA da koaliramo sa njima, međutim mi smo stava da smo već pokrenuli određene procese u kantonima i da treba da nastavimo u tom smjer”, potvrdila je Đapo.

Na upit novinara da li se to odnosi samo na nivo kantona ili na više nivoe vlasti, ona je kazala kako organi SBB-a treba da odluče o tome.

“Pokrenuli smo procese u kantonima. Za federalni nivo će se vjerovatno trebati sačekati određene odluke o popunjavanju Doma naroda i slično. Na državnom nivou Kolegiji je formiran i SDA sa svojim koalicionim partnerima može krenuti u formiranje vlasti”, poručila je predstavnica SBB-a.

Na upit novinara, osvrnula se i na pitanja koja opterećuju odnos SDA i SBB.

“Skrenuli smo pažnju na zloupotrebu položaja pravnih institucija i represivnog sistema, na to kako određeni ljudi na određenim pozicijama koriste svoje službene položaje, ne ponašaju se u skladu sa zakonom, nego vrše pritisak na članove SBB-a. Tražimo da se depolitizira pravni sistem, te da se depolitizira policijski represivni sistem i da se depolitizira javni servis”, precizirala je Đapo.

Na ove konstatacije, Osmanović je podsjetio da su SDA i SBB duži vremenski period u koaliciji.

“Kada ste u koaliciji, a kada dođe do određenih zastoja i kada nema intenzivnih razgovora, dolazi do nesporazuma. Složili smo se da se borimo za pravnu državu, depolitizaciju institucija, pravosuđa, policijskih organa. Cijenimo da kadrovi SDA nisu zloupotrijebili pozicije i položaje, te da rade u skladu sa zakonom i ustavom. Mi ćemo se kretati u tom pravcu”, naveo je Osmanović.

On je najavio da će delegacija SDA nakon novogodišnjih praznika održati sastanak sa SNSD-om.

“Do sada smo održali sastanka sa gotovo svim većim, značajnijim parlamentarnim strankama na državnom nivou. Danas je došlo o sastanka sa SBB-om. Dogovorili smo se da nakon što SBB razmotri naše programske principe i ciljeve, ponovo dođe do sastanka delegacija dviju stranaka. Očekujemo da će, kada SNSD-u iznesemo naša viđenja i programa, ponovo doći do određenih sastanaka”, zaključio je Osmanović.


(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close