BiHPolitika

SDA nezadovoljna izborom Debeveca za predsjednika Suda BiH

SDA nezadovoljna izborom Debeveca za predsjednika Suda BiH: Prekršen je nacionalni balans

SDA nije zadovoljna izborom Ranka Debeveca za predsjednika Suda BiH. Iz ove stranke smatraju da je ovim činom prekršen nacionalni balans u pravosudnim institucijama BiH.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH i visoko pozicionirani kadar SDA smatra kako je velika odgovornost sada na VSTV-u, jer su, tvrdi Džaferović, iz VSTV-a grubo prekršili način funkcioniranja BiH.

– Narušen je nacionalni balans u pravosudnim institucijama BiH, prekršen je Ustav BiH i Izborni zakon BiH – rekao je Džaferović.

S druge srane, komentirajući upit novinara o izbor novog predsjednika Suda BiH, Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kazao je da je u ovom procesu najvažnije da se pokazalo da funkcioniraju insistucije BiH.

Ne bih htio komentirati niti jednog pojedinačnog kandidata. Ali, mogu reći da mi je drago da sistem u BiH funkcioniše, da institucije funkcionišu na način kako je predviđeno da funkcionišu i da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće obavilo svoj zadatak i posao. Nadam se da ulazimo u jednu novu eru kada je pravosuđe u BiH u pitanju, da nećemo imati više političkih pritisaka na pravosuđe, da neće biti više pritisaka političkih stranaka koga treba izabrati za predsjednika Suda, dakle sve ono neprimjereno što smo vidjeli zadnjih dana. Nadam se da je tome sada došao kraj i da sada ulazimo u jednu novu eru, istinski nezavisnog pravosuđa u BiH – kazao je Arnaut, piše NAP.

nap.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close