-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

SDA: Nervozni Vučić se vratio na postavke iz vremena kada je boravio na ratištima oko Sarajeva

Stranka demokratske akcije reagovala je povodom izjava koje je sinoć i jutros na Mostarskom sajmu kazao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Oni ističu kako se na njegove laži uvijek treba odgovarati istinom te da se ponašanjem vratio na period rata u Bosni i Hercegovini.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, držeći se teza Dobrice Ćosića o tome da je ‘laž srpski državni interes’, boraveći u Mostaru, ponovo je negirao genocid u Srebrenici i lagao o međunarodnoj presudi protiv Srbije. Tvrdnjom da je ‘pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici’, nervozni Vučić se vratio na fabričke postavke iz vremena kada je boravio na ratištima oko Sarajeva, kada je izgovarao prijetnje ‘sto za jednoga’ i kada je po Beogradu lijepio plakate podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću”, napisali su iz SDA u saopćenju za medije.

Oni ističu da će istina zauvijek ostati zapisana “koliko god se Vučić trudio da lažima negira vlastitu ulogu i ulogu države na čijem je trenutno čelu”.

“Istina glasi: Međunarodni sud pravde u Hagu je Srbiju proglasio odgovornom za nesprečavanje genocida u Srebrenici, čime je postala prva i jedina država na svijetu za koju je sudski utvrđeno da je prekršila Kоnvеnciјu о sprеčavanju i kažnjavanju zlоčina gеnоcida. Vučiću neće pomoći ni negiranje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugosloviju, pred kojim je za genocid, druge ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat osuđen kompletan srpski politički i vojni vrh”, kazali su.

Naglašavaju da je rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici neophodno usvojiti upravo zbog “negiranja genocida i činjenica utvrđenih pred međunarodnim sudovima, slavljenja ratnih zločinaca, te pokušaja historijskog revizionizma, koje sistematski provode državni vrh Srbije i čelnici bh. entiteta RS”.

“Neophodno je usvojiti Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, ali je neophodno i svakodnevno reagirati na izgovorene laži. Na Vučićeve i Dodikove 100 puta ponovljene laži, 101 put se mora ponoviti istina”, poručili su.

klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close