BiHPolitika

SDA: Nećemo trgovati istinom o genocidu i pravdom za žrtve

Iz Stranke demokratske akcije danas je saopćeno da smatraju krajnje drskom zamjenu teza koja se protura putem jučerašnjeg saopćenja delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji svoj nedolazak predstavljaju kao odgovor na “vaninstitucionalni i jednostran” postupak Bakira Izetbegovića.

Tvrde da nalaženje povoda u pokretanju revizije za burne reakcije i stvaranje vještačke krize u BiH od strane političara iz entiteta RS predstavlja vrhunski cinizam, jer ni revizija ni tužba nisu stranački projekt SDA, već institucionalni zahtjev za pravdu.

Iz SDA navode da su za “tužbu i reviziju najodgovorniji oni koji su napali i komadali Bosnu i Hercegovinu, u namjeri da bošnjački narod zbrišu s lica zemlje, te da SDA nikad neće trgovati istinom o genocidu i pravdom za žrtve, niti pod tepih sakrivati stradanja Bošnjaka i svih drugih građana koji stradali u agresiji”.

Ističu da je član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u procesu podnošenja zahtjeva za reviziju presude postupao u potpunosti u okviru Ustava, zakonskih ovlasti i moralne obaveze prema narodu, građanima i glasačima, pružajući neophodnu podršku agentu Softiću i ekspertnom timu u pripremi aplikacije za reviziju presude Međunarodnog suda pravde, kao i da SDA u potpunosti podržava taj pokušaj da kroz nadležne institucije bude zatražena pravda za žrtve.

– Oni koji donose jednostrane odluke, vaninstitucionalno djeluju i krše Ustav su upravo oni koji pompezno slave diskriminatorski praznik 9. januar, oni koji na proslavi entitetskih institucija odlikuju presuđene ratne zločince, oni koji raspisuju neustavne antidejtonske referendume, oni koji su u svoj stranački program ugradili referendum o cijepanju BiH najavljen za 2018. – dakle SNSD. I upravo oni moraju biti svjesni posljedica svog djelovanja koje će nanijeti štetu svakom građaninu BiH – navedeno je u saopćenju SDA.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close