BiHPolitika

SDA i DF mogu formirati vlast sa HDZ-om i SNSD-om na svim razinama!

OVOG SE RADONČIĆ PLAŠI KAO ZMIJE: SDA i DF mogu formirati vlast sa HDZ-om i SNSD-om na svim razinama!

SDA i DF sa HDZ-om mogu formirati komotnu parlamentarnu većinu na razini Federacije BiH a sa SNSD-om i na razini države.

Ni nakon što je SDP definitivno odbio mogućnost koaliranja s nacionalnim partijama, nisu prestale „noćne more“ s kojim se posljednjih sedmica teško nosi lider SBB-, Fahrudin Radončić, zabrinut da bi naredne četiri godine mogao presjediti u opoziciji daleko od izdašne državne kase. Ostala je još teoretska mogućnost da parlamentarnu većinu formiraju tri partije na razini Federacije BiH (SDA, HDZ i DF) odnosno četiri partije na razini države (SDA, SNSD, HDZ i DF). 

Kao što je poznato, SDA je već dogovorila koaliciju s 3 odmetnuta zastupnika Šepićevog Nezavisnog bloka, tako da SDA i HDZ trenutno imaju podršku 48, od ukupno 98 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. 

Za natpolovičnu većinu u ovom domu potrebna je podrška najmanje još dva zastupnika, a Demokratska fronta Željka Komšića ima ih čak 10, pa bi se njihovim ulaskom u vlast formirala vrlo komotna natpolovična većina u kojoj niko ne bi bio „jezičak na vagi“ što je u pravilu glavni izvor zakulisnih ucjena.  

Slična je situacija i u Parlamentu BiH. Zastupnički dom Parlamenta BiH ima 42 zastupnika, a u njemu su mandate izborili kandidati 14 političkih stranaka. Pojedinačno je najjača SDA koja ima devet zastupnika, a slijedi je SNSD, koji ima šest zastupnika, no oni računaju i Obrena Petrovića koji je mandat dobio kao kandidat Srpske demokratske stranke (SDS) a naknadno se priklonio Dodiku.

Treću poziciju po snazi u parlamentu dijele HDZ BiH i SDP BiH, jer obje stranke imaju po pet zastupnika, a slijedi Demokratska fronta (DF) Željka Komšića s tri zastupnika.

Dakle, parlamentarna većina koju bi činile četiri stranke (SDA, SNSD, HDZ i DF) imala bi komotnu, natpolovičnu većinu od 24 zastupnika i pri tome komotnu većinu u oba entiteta („entitetsko glasanje“).

Uz sve to SDA i DF mogle bi formirati vlast i u većini kantona s bošnjačkom većinom, uz pomoć još jednog ili dva manja koaliciona partnera.

Prisjetimo se, prije četiri godine, u sličnoj situaciji SDA i DF formirale su parlamentarnu većinu koja se međutim raspala nakon samo nekoliko mjeseci. No, postoji jedna važna razlika između te dvije situacije: 2018. godine, Komšić je ponovo izabran za člana Predsjedništva BiH, i danas mu je neuporedivo važnije da ima zakonodavnu i izvršnu vlast koja će ga praiti i podržavati.

U protivnom, njegova uloga u Predsjedništvu BiH bila bi sasvim beznačajna, o čemu je prije nekoliko dana pisao Komšićev politički iskusniji prezimenjak, Ivo. 

“Komšić se izjasnio da će svoju funkciju obavljati u skladu s Ustavom BiH, što znači, u doslovnom tumačenju, bit će predsjednik države a ne samo eksponent naroda kome pripada. Kao takav, bit će predsjednik svima, u onoj mjeri u kojoj su svi građani ove zemlje. To je nova koncepcija vlasti koja nije nacionalistička. Do sada je izvršna vlast po cijeloj vertikali bila nacionalistički podijeljena, ministarstva su bila nacionalna, ministri su u vlasti predstavljali samo svoje narode, ne državu. Državna vlast je dosezala do interesa tzv. narodnih predstavnika u vlasti, narod je u cjelini ostajao po strani. Takva koncepcija je bila najbolje tlo korupciji i kriminalu. Nitko nikoga nije dovodio u pitanje, sve se međusobno pokrivalo. Zato smo bili blokirana zemlja, zato nismo imali stranih investicija, zato nismo imali pristup europskim fondovima, zato se nije gradio autoput. Itd.

Najvažnija zadaća novonajavljene politike je prekinuti s dosadašnjom koncepcijom vladanja državom i uspostaviti novu. To ne može Željko Komšić sam, čak ni uz pomoć Džaferovića, sve dok je naspram njih nacionalistička koalicija. Nitko se iz te koalicije neće odreći stranačkih i svojih nacionalističkih interesa, i to onako kako ih oni vide i projektiraju”, napisao je Ivo Komšić.

(S.B.)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close