BiHPolitika

SDA, HDZ-u i SNSD-u nedostaje samo jedan zastupnik za većinu u Parlamentu BiH

Stranci demokratske akcije (SDA), Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH i Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nedostaje samo jedan zastupnik za većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na ovogodišnjim izborima za državni organ zakonodavne vlasti SDA je osvojila devet mandata, HDZ BiH pet mandata, a SNSD šest mandata, s tim što će stavove SNSD-a slijediti i Obren Petrović koji je izabran sa liste SDS-a za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima 42 člana, od kojih se dvije trećine neposredno bira s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Prema rezultatima ovogodišnjih izbora, SDA, HDZ BiH i SNSD zajedno imaju 21 zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH. Odnosno, za parlamentarnu većinu potrebna im je samo još ruka jednog državnog parlamentarca.

Iako još uvijek nije poznato ko će biti partner SNSD-a i HDZ-a BiH u vlasti izvjesno je kako će ove stranke voditi pregovore sa SDA, jer su lijevo orijentisani politički subjekti ranije ocijenili besmislenim mogućnost koaliranja sa strankama s etničkim predznakom.

U broj od 21 zastupnika, koliko imaju SDA, HDZ i SNSD, nisu uračunata dva zastupnika iz Socijalističke partije (SP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS), a što bi bilo dovoljno da se oformi parlamentarna većina od 23 zastupnika.

Naravno, nije isključeno ni da druge političke stranke promijene mišljenje i prije formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH odluče podržati etničke stranke, odnosno biti dio nove parlamentarne većine.

Predsjednik SNSD-a i novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je otvoreno kazao da će sačekati rasplet situacije u entitetu Federacija BiH te da onaj ko osigura legitimnu većinu u FBiH treba da bude prihvaćen kao partner na nivou BiH. Dodik je istakao i da vjeruje kako će se SNSD i HDZ BiH pratiti u pogledu zajedništva.

U prijevodu, SNSD ostaje otvoren i za razgovore s lijevo orijentisanim i narodnjačkim političkim strankama koje su osvojile znantno manje mandata od SDA. Primjera radi, da bi se formirala vlast bez SDA, parlamentarnu većinu na državnom nivou treba da čini najmanje pet političkih stranaka: SNSD (sedam mandata), HDZ (pet mandata) plus SDP (pet mandata), SBB (dva mandata) i DF (tri mandata).

U ovom slučaju novoizabrani članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić mogli bi jednostavno preglasati Šefika Džaferovića prilikom imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Naime, Poslovnik o radu Predsjedništva BiH jasno kaže da u postupku imenovanja, svaki član Predsjedništva BiH može predložiti jedno ime. Predsjedništvo BiH nastoji konsenzusom donijeti odluku o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Ako se ne postigne konsenzus, dva člana Predsjedništva BiH ipak mogu imenovati predsjedavajućeg”, piše u Poslovniku o radu Predsjedništva BiH.

Kako god, u narednom periodu političke stranke u BiH očekuje turbulentan period pregovora o formiranju državne vlasti. Na drugoj strani međunarodna zajednica poziva novoizabrane političke predstavnike da što prije formiraju vlast kako se ne bi kočile reforme i evropske integracije BiH.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close