-TopSLIDEBiHPolitika

Schmidtovim izmjenama degradirani su Bošnjaci

Mirsad Zaimović, predsjedavajući starog saziva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odogodio je konstituirajuću sjednicu za ponedjeljak, a po okončanju sjednice govorio je o razlozima zbog kojeg je donio ovu odluku.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bit će održana u ponedjeljak u 11 sati, a Zaimović kaže da je takvu odluku donio iz razloga što sutra zasjeda Ustavni sud BiH u vezi sa odlukama koje je nametnuo Christian Schmidt.Kako kaže Zaimović, odlukama koje je nametnuo Schmidt Bošnjaci su degradirani i nemaju svog predstavnika u rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

“Čuli smo argumente koje smo morali uzeti u obzir i sutra zasjeda Ustavni sud FBiH u vezi sa apelaciom Željka Komšić zbog nametnutih izmjena Zabornog zakona i Ustava FBiH Christiana Schmidta. Smatram da je vrlo korektno da sačekamo do ponedjeljka da Ustavni sud kaže svoje po ovom pitanju”, kazao je Zaimović.

Zaimović je govorio i o tome da je SDA najveća stranka u parlamentu po broju delegata i da HDZ ne bi trebao zanemariti tu činjenicu.

“Druga stvar, sutra ističu rokovi za konstituisanje domova naroda. Parlament još nije konstituiran kako bismo mogli razmišljati o parlamentarnim većinama. Mi jesmo najveća stranka (SDA), ali ne trebamo zanemariti ove dvije stvari. Ukoliko i HDZ odluči da, bez obzira na to što ćemo mi imati potencijalno 13 delegata u Domu naroda, odluči ide u formiranje vlasti – trebaju znati da stvaraju pretpostavke da se to uradi sutra, prekosutra, za četiri godine”. kaže Zaimović i nastavlja:

“S druge strane, mi nemamo prijedlog kandidata iz reda Bošnjaka. Nije predviđen Bošnjak u rukovodstvu nakon svih ovih izmjena i sada imamo nastavak degradacije pozicije Bonšnjaka, a očito je da nametunim Schmidtovim odlukama nećemo imati Bošnaka u rukovodstvu Predstavničkog doma”, zaključio je Zaimović.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close