SBB BiH: Odgovor predsjedniku SDP-a

Povodom izjave predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije medijima, SBB saopćava:

1. Ministar Fahrudin Radončić nema ustavne i zakonske osnove da po pitanjima javnog reda i mira, koja su po zakonu u isključivoj nadležnosti kantona i entiteta, formira bilo kakav krizni štab, jer bi to bilo antiustavno i antizakonsko djelovanje Ministarstva sigurnosti BiH. Prema tome, nije tačna Lagumdžijima tvrdnja da je bilo kakav krizni štab Ministarstva sigurnosti bio formiran prilikom blokade zgrada institucija BiH.

2. Operativno komunikacijski centar Ministarstva sigurnosti BiH jedino može formirati koordinacijsko tijelo u borbi protiv elementarnih nepogoda kao što su požari ili poplave, jer je to u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju BiH.

3. Pravo je gospodina Lagumdžije da ima retroaktivnu pamet i tvrdnju da je nekada koaliciju sa SBB napravio iz nužde, kao što je i puno pravo SBB-a da konstatira kako se gospodin Lagumdžija i u ovoj situaciji nalazi u velikoj nuždi u strahu od građana koji  traže borbu protiv siromaštva i korupcije.

Predsjednik SBB u funkciji ministra sigurnosti ponavlja da nikada neće formirati nezakoniti krizni štab, koji bi preuzeo komandu nad policijom  i policajcima i slao ih na vlastiti narod, uz rizik od obostranog povređivanja i nepotrebne eskalacije sukoba koji se mora riješiti isključivo političkim, a ne policijskim metodama.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close