BiHPolitika

Saznanja o nezakonitim aktivnostima uposlenika Tužilaštva BiH

ŠOKANTNA SAZNANJA DRŽAVNE AGENCIJE O DRŽAVNOM TUŽITELJU: Ovo je famozna informacija OSA-e zbog koje Dragan Lukač, direktor Federalne policije, ne želi surađivati sa tužiteljem Olegom Čavkom

Piše: SENAD AVDIĆ – Slobodna Bosna

 

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu protiv Dragana Lukača, direktora Uprave policije Federaciji zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti, objavili su jučer manje-više svi mediji. Na taj način je okončana višemjesečna prepiska, odnosno prepirka između Lukača, s jedne, i Tužiteljstva BiH, s druge strane.

 

„Nesporazum“ koji je, vidimo, dobio epilog u pokretanju istrage protiv Lukača, počeo je počektom aprila ove godine kada je Tužiteljstvo BiH zatražilo od FUP-a stanovitu dokumentaciju kojom ova policijska agencija raspolaže a vezana je za likvidaciju Ramiza Delalića Ćele od prije tačno 11 godina.

 

ZAŠTO JE SPORAN OLEG ČAVKA

 

U depeši kojom je FUP, odnosno direktor Draga Lukač, odgovorio Tužiteljstvu BiH navodi se da ova agencija nije provodila vlastite operativne radnje u vezi sa likvidacijom Delalića, ali da raspolaže saznanjima koje je o tom zločinu, koji opterećuje javnost i pravosuđe duže od decenije, prikupila Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH.

 

Lukač u pismu bez okolišanja kaže da razlog zbog kojeg po tom pitanju neće surađivati sa Tužiteljstvom BiH jeste što je slučaj likvidacije Delalića preuzeo tužitelj Oleg Čavka. ( Sa toga predmeta prethodno je iz nejasnih razloga, osim ako se kao razlog uvažava medijska hajka „Dnevnog avaza“ i njegovog konsultanta Fahrudina Radončića, duboko umočenog u cijelu ovo priču, skinut tužitelj Dubravko Čampara, koji je na njemu godinama radio).

 

Lukač je u svom odgovoru Tužiteljstvu BiH napisao: „S obzirom na to da je OSA izvijestila FUP o činjenici koja je dostavljena v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, u kojoj su navedene činjenice ozbiljne kompromitiranosti i korumpiranosti u ovom predmetu tužioca Olega Čavke, u periodu do 2011. i narednom periodu što je prijavio Naser Kelmendi, nepojmljivo je dodjeljivanje ovog predmeta upravo navedenom tužiocu, te iz tih razloga nova saznanja dobivena od OSA BiH ne mogu biti proslijeđena Tužilaštvu BiH.“

 

Drugim riječima, ista saznanja OSA-e na osnovu kojih Dragan Lukač odbija suradnju sa tužiteljem Olegom Čavkom posjeduje i Gordana Tadić v.d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, pa opet je ona (saznanja o njegovoj korumpiranosti i kompromitiranosti) nisu omela da postavi Olega Čavku da se bavi istragom likvidacije Ramiza Delalića Ćele.

 

„SB“ je u posjedu dokumenta-informacije koju je sačinila državna obavještajno-sigurnosna agencija (pod naslovom Saznanja o nezakonitim aktivnostima uposlenika Tužilaštva BiH) i proslijedila Tužiteljstvu u februaru mjesecu prošle godine. Informacija je sačinjenja tri mjeseca ranije, u novembru 2016. godine. Zapažanja, indicije, kontsatacije koje su prikupili djelatnici OSA-a o djelovanju tužitelja Olega Čavke unutar kriminalnog miljea oslonjenog na kosovskog mafijaša Nasera Kelmendija, ako su samo malim dijelom tačne, su zastrašujuće i poražavajuće.

 

Prenijet ćemo samo neke od najskandaloznijih kriminalnih radnji u kojima se u toj Informaciji pojavljivao tužitelj Čavka.

 

Na početku Informacije OSA-e se navodi: „Prikupljajući podatke o nezakonitim aktivnostima organiziranog kriminala u koje su uključeni članovi porodice Kelmendi, OSA/OBA BiH je izdiferencirala više osoba iz javnog i političkog života, kao i uposlenika sigurnosnih i sudskih institucija Bosne i Hercegovine, ali i drugih država, koje su zloupotrebom svog položaja omogućavale Naseru Kelmendiju i licima u vezi s njim različite olakšice, odnosno izbjegavanje odgovornosti za počinjene kriminalne aktivnosti“.

 

OPASNE VEZE SA KELMENDIJEM

 

Kao jednog od najbližih saradnika porodice Kelmendi koji je posredovao u ovakvim relacijama, ovaj izvještaj apostrofira osobu E.R., vlasnika jednog ugostiteljskog objekta u centru Sarajeva. Za njega se tvrdi da je, izmedu ostalog, posredovao u upoznavanju i saradnji Nasera Kelmendija sa tužiocem Olegom Čavkom.

 

U ovoj informaciji piše i kako „na njihovu blisku povezanosti ukazuje i podatak da je Čavka žirant ugostitelju R. za komercijalni kredit u jednoj od banaka u Sarajevu“.

 

U infromaciji dalje stoji: „Prema podacima koji su prikupljani do početka 2015., E.R. je u kontinuitetu  dobivao direktne upute od Nasera Kelmendija, a potom ih je prenosio Olegu Čavki. Od kada se Naser Kelmendi nalazi u pritvoru, R.-u su naloge od Nasera Kelmendija prenosili pojedini članovi porodice Kelmendi, nakon čega se on sastajao sa Čavkom. Za ustupljene informacije Ugostitelj i Oleg Čavka su dobivali novčana sredstva i druge pogodnosti (automobil, ljetovanje, plaćanje zakupa za poslovni prostor, skupocjenu garderobu i sl.) od Nasera Kelmendija, a potom od Donate Kelmendi“.

 

U OSA-inoj informaciji se tvrdi kako je u posredovanju između Čavke i Kelmendija sudjelovao i izvjesni I.S., Albanac porijeklom iz Makedonije, bliski poslovni suradnik Nasera Kelmendija i drugih članova ove porodice. Za njega se tvrdi da je „uključen u međunarodni ilegalni promet narkotičkih sredstava“. OSA-ina informacija sadrži i tvrdnju kako ta agencija „raspolaže podacima o više posrednih i neposrednih kontakata Olega Čavke i Nasera Kelmendija koji su ostvarivani i u ugostiteljskom objektu u vlasništvu E.R i to u kasnim večernjim satirna, nakon zatvaranja objekta“.

 

U ovoj informaciji se navodi kako je „Tužilac Čavka preko ugostitelja R. proslijeđivao i dokumente Tužilaštva BiH koji mogu biti zloupotrijebljeni u aktuelnom sudskom procesu protiv Nasera Kelmendija, prvenstveno kroz uticaj na svjedoke. Tako je Čavka, krajem novembra 2013., u svojoj vikendici u Brezi ustupio R-u spisak svjedoka u istrazi ubistva Ramiza Delalića zvanog Ćelo i imena drugih lica uključenih u istragu koja se vodi protiv Nasera Kelmendija u BiH“.

 

Prema ovoj informaciji, Čavkine insajderske informacije pomogle su članovima porodice Kelmendi da identificiraju lsljama Kalendera kao ključnog svjedoka u postupku koji se vodi protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, te su tokom 2014. godine poduzeli niz aktivnosti s ciljem njegovog lociranja. Ime Isljama Kalendera, kriminalca iz klana Zijada Turkovića i ranije se dovodilo u vezu s tužiteljem Čavkom: prema tvrdnji Šejle Jugo Turković njen muž je sa 30 hiljada eura korumpirao Čavku da Kalenderu „progleda kroz prste“ zbog jednog teškog krivičnog djela, trgovine drogom.

 

Kalender je bio zaštićeni svjedok Tužiteljstva BiH prilikom otkrivanja mjesta na kojima su bile pokopane žrtve Turkovića i njegovih ubojica. Kao zaštićeni svjedok Specijalnog tužiteljstva na Kosovu, Kalender je sa porodicom premješten u SAD, gdje živi po programu zaštite svjedoka.

 

No, vratimo se informaciji OSA-a, koja je posvađala direktora FUP-a Lukača i Tužiteljstvo BiH, koje ne nalazi ništa sporno u tome da i pored ovako teških optužbi Oleg Čavka nesmetano obavlja dužnost državnog tužitelja!?

 

U informaciji OSA-e stoji i da je „tokom provođenja policijske akcije ‘Lutka’, neposredno prije planiranog hapšenja, Naser Kelmendi je napustio područje BiH prema sugestiji koju je R. dobio od Olega Čavke koji je naglasio da se Kelmendi do daljnjeg ne treba vraćati u BiH“.

 

I nakon njegovog odlaska iz Bosne i Hercgovine, pa potom hapšenja na Kosovu veza Olega Čavke i E. R nije prekinuta. Nastavljena je, kako se tvdi „u vezi sa sudskim postupkom koji se vodi protiv Nasera Kelmendija tokom 2015. godine. Tako su ova lica prikupljala podatke o Šejli Jugo, supruzi Zijada Turkovića, a sve u cilju ili utjecaja na nju ili njene diskreditacije kao ključnog svjedoka u navedenom postupku. Takoder, Čavka je tokom susreta sa R. u svojoj vikendici u Brezi istom prenosio ključne informacije koje su trebale biti iskorištene od strane advokatskog tima Nasera Kelmendija (Vasvija Vidović i Besnik Berisha)“.

 

KOKETIRANJE SA „PANDOROM“

 

Pri kraju Informacije koju je sačinila OSA i na koju se poziva direktor FUP-a Dragan Lukač kada odbija suradnju sa tužiteljem Olegom Čavkom, navodi se da je državni tužitelj , osim u slučaju Nasera Kelmendija pomagao i nekim drugim okrivljenicima protiv kojih je vođena istraga, ili sudski procesi.

 

Tako se pominje postupak protiv Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oprezivanje BiH, koji je u junu 2014. godine uhapšen u sklopu akcije kodnog naziva „Pandora“ kojem je tandem Čavka i ugostitelj E.R navodno prenosio poruke vezane za istražne radnje.

 

Olgu Čavki se u ovom dokumentu na teret stavlja i da je kao postupajući tužilac u predmetu ,,Milaković i ostali“ (kriminalci iz Prijedora suđeni za organizovanje lanca protstitucije), navodno, izuzeo određeni dio dokaznog materijala iz spisa navedenog predmeta, te potorn nedostatak istog posrednirn putem pripisao Boži Mihajloviću.

 

Motiv Čavke za pomenuto je diskreditacija Mihajlovića, koji je već duži vremenski period angažiran na dokumentiranju nezakonitih aktivnosti Olega Čavke“. Podsjetimo da je ovih dana, kada je saopćeno da će Tužiteljstvo BiH zbog njegove nekooperativnosti pokrenuti istragu protiv Dragana Lukača, Sud BiH potvrdio optužnicu protiv tužitelja Bože Mihajlovića zbog „nesavjesnog postupanja u službi“.

 

Navodi koje smo citirali iz informacije OSA BiH, terete tužitelja Olega Čavku za neuporedivo teža krivična djela, ne samo od optužbi protiv njegovog kolege, tužitelja Mihajlovića, nego i od mnogih, pa i najvećih kriminalaca protiv kojih je on proteklih godina podizao optužnice!

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close